Zasada podzielności

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Satansoldier
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 9 sty 2016, o 09:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

Zasada podzielności

Post autor: Satansoldier »

Na polskiej wikipedii jest opisany następujący algorytm znajdowania zasady podzielności przez jakąś liczbę pierwszą p:
1. Bierzemy odwrotność tej liczby.
2. a)otrzymujemy ułamek okresowy o długości okresu kotrzymujemy ułamek okresowy o długości okresu k cyfr. Dana liczba jest podzielna przez n gdy suma k-cyfrowych grup dzieli się przez n.
b)otrzymujemy liczbę o k cyfrach po przecinku. Dana liczba jest podzielna przez n gdy liczba z k ostatnich cyfr tej liczby dzieli się przez n.
Moje pytanie brzmi: jak można to udowodnić?
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Zasada podzielności

Post autor: bakala12 »

Wytłumacz proszę jak ma działać ten algorytm dla \(\displaystyle{ p=2}\) czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{p}=0,5}\).
dec1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 714
Rejestracja: 21 mar 2016, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 191 razy

Zasada podzielności

Post autor: dec1 »

bakala12, nie ma okresu (pomijając zera oczywiście), więc stosujemy punkt 2b. \(\displaystyle{ \frac{1}{2}=0.5}\) ma jedną cyfrę po przecinku, czyli liczba dzieli się przez \(\displaystyle{ 2}\), gdy liczba z jej jednej ostatniej cyfry dzieli się przez \(\displaystyle{ 2}\).
ODPOWIEDZ