Twierdzenie o podzielności

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Dejupitala
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 14 mar 2016, o 20:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Twierdzenie o podzielności

Post autor: Dejupitala »

Witam! Czy prawdziwe jest twierdzenie: Jeżeli \(\displaystyle{ d|a+b}\) oraz \(\displaystyle{ d|a}\) to \(\displaystyle{ d|b}\)?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11367
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Twierdzenie o podzielności

Post autor: mol_ksiazkowy »

Jeżeli d|a+b oraz d|a to d|b?
\(\displaystyle{ \frac{b}{d} = \frac{a+b}{d} - \frac{a}{d}}\)
ODPOWIEDZ