Mam takie lemat:
Załóżmy, że \(\displaystyle{ a,b,c \in \ZZ}\). Wtedy:
1. Jeśli \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są względnie pierwsze z \(\displaystyle{ c}\), to liczba \(\displaystyle{ ab}\) jest również względnie pierwsza z \(\displaystyle{ c}\).
Proszę o pomoc w dowodzie tego punktu.
liczby względnie pierwsze
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
liczby względnie pierwsze
Jak sie maja pierwsze dzielniki \(\displaystyle{ a\cdot b}\) do pierwszych dzielnikow \(\displaystyle{ a}\)i \(\displaystyle{ b}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 27 lut 2016, o 08:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Sącz
liczby względnie pierwsze
Napisze tak:
Mam wykonany dowód tego, ale kazano mi to zapisać trochę w innej formie i nie bardzo wiem jak. Oto dowód, który posiadam:
Niech \(\displaystyle{ d=NWD(ab,c)}\). Z tego wynika, że \(\displaystyle{ d|ab}\) i \(\displaystyle{ d|c.}\). Jeśli \(\displaystyle{ NWD(d,a) = z >1}\), to \(\displaystyle{ z|c}\), ponieważ \(\displaystyle{ z|d}\) i \(\displaystyle{ d|c}\). Skoro \(\displaystyle{ z|a}\), więc \(\displaystyle{ z>1}\) byłoby \(\displaystyle{ NWD(a,c)}\) wbrew założeniu, że \(\displaystyle{ NWD(d,a) = 1}\). Korzystając z informacji, że \(\displaystyle{ d|ab}\) oraz z zasadniczego twierdzenia arytmetyki znajdujemy \(\displaystyle{ d|b}\). Mamy zatem \(\displaystyle{ d|b}\) oraz \(\displaystyle{ d|c}\), stąd \(\displaystyle{ NWD(b,c) = 1}\) znajdujemy \(\displaystyle{ d=1}\), czyli \(\displaystyle{ NWD(ab,c) = 1}\).
Mam wykonany dowód tego, ale kazano mi to zapisać trochę w innej formie i nie bardzo wiem jak. Oto dowód, który posiadam:
Niech \(\displaystyle{ d=NWD(ab,c)}\). Z tego wynika, że \(\displaystyle{ d|ab}\) i \(\displaystyle{ d|c.}\). Jeśli \(\displaystyle{ NWD(d,a) = z >1}\), to \(\displaystyle{ z|c}\), ponieważ \(\displaystyle{ z|d}\) i \(\displaystyle{ d|c}\). Skoro \(\displaystyle{ z|a}\), więc \(\displaystyle{ z>1}\) byłoby \(\displaystyle{ NWD(a,c)}\) wbrew założeniu, że \(\displaystyle{ NWD(d,a) = 1}\). Korzystając z informacji, że \(\displaystyle{ d|ab}\) oraz z zasadniczego twierdzenia arytmetyki znajdujemy \(\displaystyle{ d|b}\). Mamy zatem \(\displaystyle{ d|b}\) oraz \(\displaystyle{ d|c}\), stąd \(\displaystyle{ NWD(b,c) = 1}\) znajdujemy \(\displaystyle{ d=1}\), czyli \(\displaystyle{ NWD(ab,c) = 1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
liczby względnie pierwsze
Możesz wyjaśnić co to? Bo albo tu jest jakaś uporczywa literówka, której ja nie mogę dostrzec i zweryfikować, albo to się nie trzyma kupy.Jeśli \(\displaystyle{ NWD(d,a) = z >1}\), to \(\displaystyle{ z|c}\), ponieważ \(\displaystyle{ z|d}\) i \(\displaystyle{ d|c}\). Skoro \(\displaystyle{ z|a}\), więc \(\displaystyle{ z>1}\) byłoby \(\displaystyle{ NWD(a,c)}\) wbrew założeniu, że \(\displaystyle{ NWD(d,a) = 1}\).