Udowodnić, że wyrażenie jest podzielne przez 7
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 15 mar 2016, o 14:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 4 razy
Udowodnić, że wyrażenie jest podzielne przez 7
Jak udowodnić, że dla dowolnego p i q wyrażenie \(\displaystyle{ a \cdot (a+p) \cdot (a+q) \cdot [a ^{3}-(a+p)^{3}] [(a+p)^{3}-(a+q)^{3}] [(a+q)^{3}-a^{3}]}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ 7}\)? Głowię się już ze 2 godziny i nie mogę wpaść na rozwiązanie...
Ostatnio zmieniony 30 mar 2016, o 00:35 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Udowodnić, że wyrażenie jest podzielne przez 7
Wskazówka: sześcian liczby całkowitej daje resztę \(\displaystyle{ 0,1}\) lub \(\displaystyle{ 6}\) z dzielenia przez \(\displaystyle{ 7}\).-- 29 mar 2016, o 23:57 --Wskazówka druga: sześcian liczby całkowitej jest podzielny przez siedem wtedy i tylko wtedy, gdy ta liczba jest podzielna przez siedem.
No i Dirichlet.
No i Dirichlet.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 15 mar 2016, o 14:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 4 razy
Udowodnić, że wyrażenie jest podzielne przez 7
Dziękuję, nie wiem jak mogłem wczoraj przeoczyć tak oczywistą rzeczPremislav pisze:Wskazówka: sześcian liczby całkowitej daje resztę \(\displaystyle{ 0,1}\) lub \(\displaystyle{ 6}\) z dzielenia przez \(\displaystyle{ 7}\).
-- 29 mar 2016, o 23:57 --
Wskazówka druga: sześcian liczby całkowitej jest podzielny przez siedem wtedy i tylko wtedy, gdy ta liczba jest podzielna przez siedem.
No i Dirichlet.