Podzielność przez 24

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
natinet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 mar 2016, o 18:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Podzielność przez 24

Post autor: natinet »

Uzasadnij, że poniższe liczby są podzielne przez 24
a) \(\displaystyle{ 6^{2016}}\)
b) \(\displaystyle{ 2 \cdot (3 ^{2001}+2001)}\).

Z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony 19 mar 2016, o 19:00 przez natinet, łącznie zmieniany 1 raz.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1596
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 247 razy

Podzielność przez 24

Post autor: Gouranga »

\(\displaystyle{ 6^{24} = \left(6^3\right)^8 = 216^8 = 9^8 \cdot 24^8}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Podzielność przez 24

Post autor: Premislav »

b) wystarczy uzasadnić podzielność przez \(\displaystyle{ 3}\) i przez \(\displaystyle{ 8}\), bo \(\displaystyle{ (3,8)=1}\) i \(\displaystyle{ 3\cdot 8=24}\). Podzielność przez \(\displaystyle{ 3}\): \(\displaystyle{ 3^{2001}}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ 3}\) i \(\displaystyle{ 2001=3\cdot 667}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ 3}\), suma liczb podzielnych przez \(\displaystyle{ 3}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ 3}\). Podzielność przez 8: wystarczy oczywiście pokazać, że \(\displaystyle{ 4}\) dzieli \(\displaystyle{ 3^{2001}+2001}\). Ponieważ \(\displaystyle{ 2000=4\cdot 500}\), więc \(\displaystyle{ 2001}\) daje resztę \(\displaystyle{ 1}\) z dzielenia przez \(\displaystyle{ 4}\). Ponadto \(\displaystyle{ 3^{2}=9}\) daje resztę \(\displaystyle{ 1}\) z dzielenia przez \(\displaystyle{ 4}\), więc \(\displaystyle{ 3^{2001}=3\cdot (9^{1000})}\) daje resztę \(\displaystyle{ 3\cdot 1=3}\) z dzielenia przez cztery. Stąd \(\displaystyle{ 3^{2001}+2001}\) daje resztę taką, jak \(\displaystyle{ 3+1=4}\) z dzielenia przez cztery, czyli resztę zero, czyli \(\displaystyle{ 3^{2001}+2001}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ 4}\).
natinet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 mar 2016, o 18:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Podzielność przez 24

Post autor: natinet »

Pomyliłam się w treści zadania powinno być \(\displaystyle{ 6^{2016}}\) .

P.S. \(\displaystyle{ 6^{3}=216}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Podzielność przez 24

Post autor: Premislav »

No ale to i tak wystarcza to, co napisał Gouranga, bo \(\displaystyle{ 2016=24\cdot 84}\)
ODPOWIEDZ