Witam
Mam problem z zadaniami:
Zad.1 Udowodnić, że jeśli liczby \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ 2^{p}-1}\) są pierwsze, to liczba \(\displaystyle{ 2^{p-1}( 2^{p} -1)}\) jest doskonała.
Zad. 2 Udowodnić, że nie ma takich liczb naturalnych \(\displaystyle{ a,n \ge 1}\), dla których zachodziłaby równość \(\displaystyle{ (3a+1)(4a+1)= 5^{n}}\)
Dzięki za pomoc.
Liczba doskonała oraz równość
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Liczba doskonała oraz równość
w drugim oczywiście musi być \(\displaystyle{ 3a + 1 = 5^{x}}\) i \(\displaystyle{ 4a + 1 = 5^{y}}\), skąd \(\displaystyle{ a = 5^{y} - 5^{x}}\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Liczba doskonała oraz równość
Pierwsze też nietrudne, choć nie tak zwięzłe w zapisie. Dzielnikami właściwymi liczby
\(\displaystyle{ 2^{p-1}(2^{p}-1)}\) przy założeniach zadania są
\(\displaystyle{ 1,2,...2^{p-1}}\) oraz \(\displaystyle{ 2^{p}-1, 2(2^{p}-1),...2^{p-2}(2^{p}-1)}\)
Mamy \(\displaystyle{ 1+2+..+2^{p-1}={\red 2^{p}-1}}\) oraz \(\displaystyle{ 2^{p}-1+2(2^{p}-1)+...+2^{p-2}(2^{p}-1)={\blue (2^{p-1}-1)(2^{p}-1)}}\) ze wzoru na sumę początkowych wyrazów ciągu geometrycznego. Dodając czerwone i niebieskie, dostajemy \(\displaystyle{ 2^{p-1}(2^{p}-1)}\), czyli liczba
\(\displaystyle{ 2^{p-1}(2^{p}-1)}\) jest doskonała.
\(\displaystyle{ 2^{p-1}(2^{p}-1)}\) przy założeniach zadania są
\(\displaystyle{ 1,2,...2^{p-1}}\) oraz \(\displaystyle{ 2^{p}-1, 2(2^{p}-1),...2^{p-2}(2^{p}-1)}\)
Mamy \(\displaystyle{ 1+2+..+2^{p-1}={\red 2^{p}-1}}\) oraz \(\displaystyle{ 2^{p}-1+2(2^{p}-1)+...+2^{p-2}(2^{p}-1)={\blue (2^{p-1}-1)(2^{p}-1)}}\) ze wzoru na sumę początkowych wyrazów ciągu geometrycznego. Dodając czerwone i niebieskie, dostajemy \(\displaystyle{ 2^{p-1}(2^{p}-1)}\), czyli liczba
\(\displaystyle{ 2^{p-1}(2^{p}-1)}\) jest doskonała.