Udowodnij, że dla dowolnej liczby naturalnej n zachodzi:
\(\displaystyle{ \left[ \sqrt{n} \right] + \left[ \sqrt{n+1} \right] = \left[ \sqrt{4n+2} \right]}\)
Dowód olimpijski
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 9 mar 2016, o 15:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Trojmiasto
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Dowód olimpijski
Wsk:
Dla każdego \(\displaystyle{ n\in\NN}\) istnieje \(\displaystyle{ k\in\NN}\) takie, że \(\displaystyle{ k^2\leq n\leq (k+1)^2-1=k^2+2k}\)
Rozpatrz dwa przypadki:
\(\displaystyle{ k^2\leq n<k^2+2k}\) i \(\displaystyle{ n=k^2+2k}\)
Do olimpiady z tym jeszcze chyba daleko.
Dla każdego \(\displaystyle{ n\in\NN}\) istnieje \(\displaystyle{ k\in\NN}\) takie, że \(\displaystyle{ k^2\leq n\leq (k+1)^2-1=k^2+2k}\)
Rozpatrz dwa przypadki:
\(\displaystyle{ k^2\leq n<k^2+2k}\) i \(\displaystyle{ n=k^2+2k}\)
Do olimpiady z tym jeszcze chyba daleko.
-
- Użytkownik
- Posty: 821
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 45 razy
Dowód olimpijski
Dla \(\displaystyle{ n=2}\) trochę to nie działaslabymatematykups pisze:Udowodnij, że dla dowolnej liczby naturalnej n zachodzi:
\(\displaystyle{ \left[ \sqrt{n} \right] + \left[ \sqrt{n+1} \right] = \left[ \sqrt{4n+2} \right]}\)