Wyznacz wszystkie liczby naturalne n takie, że liczba...
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 25 gru 2015, o 10:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Wyznacz wszystkie liczby naturalne n takie, że liczba...
Wyznacz wszystkie liczby naturalne n takie, że liczba \(\displaystyle{ 48n^{2} +12n+7}\) jest szóstą potęgą liczby naturalnej.
Proszę o pomoc w zadaniu.
Miałem taki pomysł żeby \(\displaystyle{ 48n^{2} +12n+7=n ^{6}}\) ale nic z tego nie wychodzi więc raczej jest źle
Proszę o pomoc w zadaniu.
Miałem taki pomysł żeby \(\displaystyle{ 48n^{2} +12n+7=n ^{6}}\) ale nic z tego nie wychodzi więc raczej jest źle
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
Wyznacz wszystkie liczby naturalne n takie, że liczba...
To może ja spróbuję. Skorzystamy z dość oczywistego faktu dotyczącego podzielności:
Kwadrat liczby całkowitej przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ 4}\) daje resztę \(\displaystyle{ 0}\) (gdy liczba jest parzysta) lub \(\displaystyle{ 1}\) (gdy liczba jest nieparzysta).
Załóżmy, że istnieje takie \(\displaystyle{ k}\), dla którego \(\displaystyle{ 48n^2 +12n+7 = k^6}\).
Przekształcając otrzymujemy \(\displaystyle{ 48n^2 +12n = k^6 - 7}\). Lewa strona równania podzielna jest przez \(\displaystyle{ 4}\), więc prawa również musi być podzielna:
\(\displaystyle{ \left( k^3\right)^2 \equiv 0 \pmod{4} \vee \left( k^3\right)^2 \equiv 1 \pmod{4} \\ \left( k^3\right)^2 -7 \equiv 1 \pmod{4} \vee \left( k^3\right)^2 -7 \equiv 2 \pmod{4}}\)
Widać stąd, że lewa strona jest podzielna przez \(\displaystyle{ 4}\), natomiast prawa już nie. Wniosek: nie istnieje takie \(\displaystyle{ n}\), dla którego \(\displaystyle{ 48n^{2} +12n+7}\) byłoby szóstą potęgą liczby naturalnej.
Kwadrat liczby całkowitej przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ 4}\) daje resztę \(\displaystyle{ 0}\) (gdy liczba jest parzysta) lub \(\displaystyle{ 1}\) (gdy liczba jest nieparzysta).
Załóżmy, że istnieje takie \(\displaystyle{ k}\), dla którego \(\displaystyle{ 48n^2 +12n+7 = k^6}\).
Przekształcając otrzymujemy \(\displaystyle{ 48n^2 +12n = k^6 - 7}\). Lewa strona równania podzielna jest przez \(\displaystyle{ 4}\), więc prawa również musi być podzielna:
\(\displaystyle{ \left( k^3\right)^2 \equiv 0 \pmod{4} \vee \left( k^3\right)^2 \equiv 1 \pmod{4} \\ \left( k^3\right)^2 -7 \equiv 1 \pmod{4} \vee \left( k^3\right)^2 -7 \equiv 2 \pmod{4}}\)
Widać stąd, że lewa strona jest podzielna przez \(\displaystyle{ 4}\), natomiast prawa już nie. Wniosek: nie istnieje takie \(\displaystyle{ n}\), dla którego \(\displaystyle{ 48n^{2} +12n+7}\) byłoby szóstą potęgą liczby naturalnej.
-
- Użytkownik
- Posty: 821
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 45 razy
Wyznacz wszystkie liczby naturalne n takie, że liczba...
Przepraszam że tak późno ale dopiero wstałem i ogarnąłem się z rozwiązaniem :
Możemy założyć że dla pewnego \(\displaystyle{ k \in R \wedge x \in N}\) mamy,
\(\displaystyle{ 48n^{2} +12n+7=x^6=kn}\), i musimy mieć w takim razie zależność \(\displaystyle{ k\cdot n \in N}\),
Teraz przekształcamy do takiej postaci \(\displaystyle{ 48n^2+12n-kn+7=0}\).
Szukamy pierwiastków tego trójmianu które muszą być naturalne lecz ze wzorów Vieta mamy \(\displaystyle{ n_{1}\cdot n_{2}=\frac{7}{48}}\). Co jest sprzeczne z wyborem liczb \(\displaystyle{ n}\) jako naturalnych.
Pewnie da się jakoś ładniej opisać ale ja nie umiem.
Proszę sprawdzić czy błędów nie mam
Możemy założyć że dla pewnego \(\displaystyle{ k \in R \wedge x \in N}\) mamy,
\(\displaystyle{ 48n^{2} +12n+7=x^6=kn}\), i musimy mieć w takim razie zależność \(\displaystyle{ k\cdot n \in N}\),
Teraz przekształcamy do takiej postaci \(\displaystyle{ 48n^2+12n-kn+7=0}\).
Szukamy pierwiastków tego trójmianu które muszą być naturalne lecz ze wzorów Vieta mamy \(\displaystyle{ n_{1}\cdot n_{2}=\frac{7}{48}}\). Co jest sprzeczne z wyborem liczb \(\displaystyle{ n}\) jako naturalnych.
Pewnie da się jakoś ładniej opisać ale ja nie umiem.
Proszę sprawdzić czy błędów nie mam
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Wyznacz wszystkie liczby naturalne n takie, że liczba...
Czemu możemy tak założyć?Możemy założyć że dla pewnego \(\displaystyle{ k \in R \wedge x \in N}\) mamy,
\(\displaystyle{ 48n^{2} +12n+7=x^6=kn}\)
Poza tym, pomijając ten błąd/skrót myślowy (bo może da się uzasadnić, że musiałoby być \(\displaystyle{ x^{6}=kn}\), ale ja nie widzę tego zupełnie), wystarczyłoby, żeby trójmian miał jeden pierwiastek naturalny i już teza by nie zaszła.-- 27 lut 2016, o 22:51 --Moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ 48n^{2} +12n+7=k^{6} \Leftrightarrow 48n^{2}+12n+6=k^{6}-1 \Leftrightarrow 12n(4n+1)+6=\\=(k-1)(k+1)(k^{2}-k+1)(k^{2}+k+1)}\)
Oczywiście \(\displaystyle{ k}\) jest nieparzyste, w związku z czym \(\displaystyle{ 4|(k-1)(k+1)}\), ale \(\displaystyle{ 4\nmid L}\). Podobnie jak Chewbacca97, ale napisałem, żeby nie było, że tylko się czepiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 821
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 45 razy
Wyznacz wszystkie liczby naturalne n takie, że liczba...
Ciężko mi to uzasadnić a wydawało mi się to oczywiste.
Po prostu zakładam że liczba naturalna \(\displaystyle{ x}\) która spełnia warunki zadania istnieje.
Bo \(\displaystyle{ x^6}\) to jest szósta potęga liczby naturalnej z polecenia, natomiast \(\displaystyle{ k \cdot n}\)
to postać tej liczby z danym \(\displaystyle{ n}\) o ile istnieje oraz parametram \(\displaystyle{ k}\).
Równie dobrze mogę zrobić tak \(\displaystyle{ 48n^2+12n+7-x^6=0}\) gdzie wyrazem wolnym trójmianu jest \(\displaystyle{ 7-x^6}\).
Czyli teraz ze wzorów Vieta \(\displaystyle{ n_{1} + n_{2}=\frac{12}{48}}\) co też jest sprzeczne.
Po prostu zakładam że liczba naturalna \(\displaystyle{ x}\) która spełnia warunki zadania istnieje.
Bo \(\displaystyle{ x^6}\) to jest szósta potęga liczby naturalnej z polecenia, natomiast \(\displaystyle{ k \cdot n}\)
to postać tej liczby z danym \(\displaystyle{ n}\) o ile istnieje oraz parametram \(\displaystyle{ k}\).
Równie dobrze mogę zrobić tak \(\displaystyle{ 48n^2+12n+7-x^6=0}\) gdzie wyrazem wolnym trójmianu jest \(\displaystyle{ 7-x^6}\).
Czyli teraz ze wzorów Vieta \(\displaystyle{ n_{1} + n_{2}=\frac{12}{48}}\) co też jest sprzeczne.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Wyznacz wszystkie liczby naturalne n takie, że liczba...
Niestety nic mi nie mówi ta próba uzasadnienia.
Ale co istotniejsze:
zbadać, czy istnieje takie \(\displaystyle{ a}\) naturalne, że \(\displaystyle{ 3a^{2}+2a+4=k^{2}}\) dla pewnej liczby \(\displaystyle{ k}\) naturalnej (tj. że lewa strona to kwadrat liczby naturalnej). Podobne rozumowanie: przenosimy na jedną stronę, traktujemy to jak trójmian zmiennej \(\displaystyle{ a}\) i ze wzorów Viete'a mamy \(\displaystyle{ a_{1}+a_{2}=- \frac{2}{3}}\), "co jest sprzeczne". Ale dla \(\displaystyle{ a=1, k=3}\) mamy równość.
to jest jak najbardziej OK, tylko żeRównie dobrze mogę zrobić tak \(\displaystyle{ 48n^2+12n+7-x^6=0}\) gdzie wyrazem wolnym trójmianu jest \(\displaystyle{ 7-x^6}\).
drobny błąd rachunkowy - winno być \(\displaystyle{ -\frac{12}{48}}\).\(\displaystyle{ n_{1} + n_{2}=\frac{12}{48}}\)
Ale co istotniejsze:
Czemu? Rozpatrzmy trochę inne zadanie:co też jest sprzeczne.
zbadać, czy istnieje takie \(\displaystyle{ a}\) naturalne, że \(\displaystyle{ 3a^{2}+2a+4=k^{2}}\) dla pewnej liczby \(\displaystyle{ k}\) naturalnej (tj. że lewa strona to kwadrat liczby naturalnej). Podobne rozumowanie: przenosimy na jedną stronę, traktujemy to jak trójmian zmiennej \(\displaystyle{ a}\) i ze wzorów Viete'a mamy \(\displaystyle{ a_{1}+a_{2}=- \frac{2}{3}}\), "co jest sprzeczne". Ale dla \(\displaystyle{ a=1, k=3}\) mamy równość.
-
- Użytkownik
- Posty: 821
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 45 razy
Wyznacz wszystkie liczby naturalne n takie, że liczba...
No ale w twoim przypadku co podałeś masz podane \(\displaystyle{ a}\)( w sensie że ja sobie mogę założyć że jakieś \(\displaystyle{ a}\) istnieje) a naszą zmienną jest \(\displaystyle{ k}\) i masz wtedy trójmian \(\displaystyle{ k^2-3a^2-2a-4=0}\). A tutaj wzory vieta akurat nic nie dadzą. Wyrazem wolnym jest \(\displaystyle{ -3a^2-2a-4}\)
Zaraz postaram się wyjaśnić co miałem wcześniej na myśli.
Zaraz postaram się wyjaśnić co miałem wcześniej na myśli.
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 25 gru 2015, o 10:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Wyznacz wszystkie liczby naturalne n takie, że liczba...
A moge wiedzieć dlaczego k jest nieparzyste i co ostatecznie z tego wynika ?Premislav pisze:Czemu możemy tak założyć?Możemy założyć że dla pewnego \(\displaystyle{ k \in R \wedge x \in N}\) mamy,
\(\displaystyle{ 48n^{2} +12n+7=x^6=kn}\)
Poza tym, pomijając ten błąd/skrót myślowy (bo może da się uzasadnić, że musiałoby być \(\displaystyle{ x^{6}=kn}\), ale ja nie widzę tego zupełnie), wystarczyłoby, żeby trójmian miał jeden pierwiastek naturalny i już teza by nie zaszła.
-- 27 lut 2016, o 22:51 --
Moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ 48n^{2} +12n+7=k^{6} \Leftrightarrow 48n^{2}+12n+6=k^{6}-1 \Leftrightarrow 12n(4n+1)+6=\\=(k-1)(k+1)(k^{2}-k+1)(k^{2}+k+1)}\)
Oczywiście \(\displaystyle{ k}\) jest nieparzyste, w związku z czym \(\displaystyle{ 4|(k-1)(k+1)}\), ale \(\displaystyle{ 4\nmid L}\). Podobnie jak Chewbacca97, ale napisałem, żeby nie było, że tylko się czepiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 821
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 45 razy
Wyznacz wszystkie liczby naturalne n takie, że liczba...
Premislav, Zadanie z pierwszego posta można sformułować następująco , dla \(\displaystyle{ x,n \in N}\) znajdź wszystkie takie \(\displaystyle{ x}\) że zachodzi \(\displaystyle{ 48n^2+12n+7=x^6}\).
Załóżmy że \(\displaystyle{ x}\) istnieje i musi zachodzić \(\displaystyle{ 48n^2+12n+7-x^6=0}\).
Nie rozumiem co tutaj może być sprzeczne z czymkolwiek ... ?
PS. Pierwsza wersja z \(\displaystyle{ x^6=n\cdot k}\) faktycznie wydaje mi się teraz mocnym blefem ale nie umiem tego uzasadnić ani sensownie obalić.
Chciałem wykazać że każdą liczbę naturalną da się przedstawić w postaci liczby dowolnej liczby rzeczywistej i jakiejś liczby naturalnej.
Załóżmy że \(\displaystyle{ x}\) istnieje i musi zachodzić \(\displaystyle{ 48n^2+12n+7-x^6=0}\).
Nie rozumiem co tutaj może być sprzeczne z czymkolwiek ... ?
PS. Pierwsza wersja z \(\displaystyle{ x^6=n\cdot k}\) faktycznie wydaje mi się teraz mocnym blefem ale nie umiem tego uzasadnić ani sensownie obalić.
Chciałem wykazać że każdą liczbę naturalną da się przedstawić w postaci liczby dowolnej liczby rzeczywistej i jakiejś liczby naturalnej.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Wyznacz wszystkie liczby naturalne n takie, że liczba...
może niedokładnie się wyraziłem: załóżmy nie wprost, że istnieje takie \(\displaystyle{ k \in \NN}\), że dla pewnego \(\displaystyle{ n \in \NN}\) jestmark939 pisze:A moge wiedzieć dlaczego k jest nieparzyste
\(\displaystyle{ 48n^{2}+12n+7=k^{6}}\). Wtedy ponieważ \(\displaystyle{ 2\nmid 48n^{2}+12n+7}\), to \(\displaystyle{ 2\nmid k^{6}}\), a skoro \(\displaystyle{ k^{6}}\) jest nieparzyste, to \(\displaystyle{ k}\) również.
Dalej napisałem, co z tego wynika: sprowadziłem tę równość do postaci
\(\displaystyle{ \text{ liczba niepodzielna przez 4 }=\text{ liczba podzielna przez 4 }}\), a to jest sprzeczność. Gdy \(\displaystyle{ k}\) jest nieparzyste, to zarówno \(\displaystyle{ k-1}\), jak i \(\displaystyle{ k+1}\) są parzyste.
Jak sam pisałeś, to równanie nie ma rozwiązań w liczbach naturalnych. Rozumujemy w taki sposób:Milczek pisze:Załóżmy że \(\displaystyle{ x}\) istnieje i musi zachodzić \(\displaystyle{ 48n^2-12n+7-x^6=0}\).
Nie rozumiem co tutaj może być sprzeczne z czymkolwiek ... ?
zakładamy nie wprost, że równanie ma rozwiązanie i dochodzimy do jakiejś sprzeczności. Ponieważ z prawdy nie może wynikać fałsz, to jeśli dojdziemy do czegoś nieprawdziwego, wychodząc od zdania \(\displaystyle{ p}\), to udowodnimy, że \(\displaystyle{ p}\) jest nieprawdziwe, czyli z zasady wyłączonego środka jego zaprzeczenie jest prawdziwe.
Co do mojego przykładu na nietrafność rozumowania:
Nie, nie mam podanego \(\displaystyle{ a}\). Czy użyłem jakiegoś niejasnego sformułowania, które wprowadziło Cię w błąd? Wydawało mi się, że uniknąłem niejasności. Mamy zadanie podobne co do struktury, jak to z wątku: tj. dla \(\displaystyle{ a\in \NN, k \in \NN}\) mamy rozwiązać równanie \(\displaystyle{ 3a^{2}+2a+4=k^{2}}\). Tutaj kwestia tego, co potraktujemy jako zmienną, a co jako stałą, to nasz wybór.Milczek pisze:No ale w twoim przypadku co podałeś masz podane \(\displaystyle{ a}\)( w sensie że ja sobie mogę założyć że jakieś a istnieje) a naszą zmienną jest \(\displaystyle{ k}\) i masz wtedy trójmian \(\displaystyle{ k^2-3a^2-2a-4=0}\). A tutaj wzory vieta akurat nic nie dadzą.
EDIT: poprawa błędu językowego, "to zadanie", a nie " te zadanie".
Ostatnio zmieniony 28 lut 2016, o 10:17 przez Premislav, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 25 gru 2015, o 10:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Wyznacz wszystkie liczby naturalne n takie, że liczba...
Więc ostatecznie otrzymujemy \(\displaystyle{ n \in}\) do zbioru pustego ?