Jak sprawdzić w oparciu o kongruencje, że np.
\(\displaystyle{ 30|n^5-n}\)?
sprawdzenie podzielności
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
sprawdzenie podzielności
Najpierw warto rozłożyć wielomian \(\displaystyle{ n^5-n}\):
\(\displaystyle{ n^5 - n = (n-1)(n^4+n^3+n^2+n+1)=(n-1)(n^2(n^2+n)+(n^2+n)) = (n-1)(n^2+1)(n^2+n)=\ldots}\)
\(\displaystyle{ n^5 - n = (n-1)(n^4+n^3+n^2+n+1)=(n-1)(n^2(n^2+n)+(n^2+n)) = (n-1)(n^2+1)(n^2+n)=\ldots}\)
Ciekawostka:
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
sprawdzenie podzielności
W oparciu o kongruencje:
Z małego twierdzenia Fermata:
\(\displaystyle{ n^{5} \equiv n \pmod{5} \\
n^{5} \equiv n^{3} \equiv n \pmod{3}}\)
Prosto mamy również \(\displaystyle{ n^{5} \equiv n \pmod{2}}\).
Stąd:
\(\displaystyle{ 2|n^{5}-n \\
3| n^{5}-n \\
5| n^{5}-n}\)
Zatem \(\displaystyle{ 30|n^{5}-n}\).
Z małego twierdzenia Fermata:
\(\displaystyle{ n^{5} \equiv n \pmod{5} \\
n^{5} \equiv n^{3} \equiv n \pmod{3}}\)
Prosto mamy również \(\displaystyle{ n^{5} \equiv n \pmod{2}}\).
Stąd:
\(\displaystyle{ 2|n^{5}-n \\
3| n^{5}-n \\
5| n^{5}-n}\)
Zatem \(\displaystyle{ 30|n^{5}-n}\).