Zastanawiam się czy suma \(\displaystyle{ 1,5^{y}+4,5^{y}}\) może być liczbą naturalną poza przypadkiem \(\displaystyle{ y=1}\). \(\displaystyle{ y}\) to liczby naturalne.
Z tego co zaważyłem dla \(\displaystyle{ y}\) parzystych:
\(\displaystyle{ 3^{y}+9^{y} \equiv 0 \pmod{2}}\)
oraz dla \(\displaystyle{ y}\) nieparzystych:
\(\displaystyle{ 3^{y}+9^{y} \equiv 0 \pmod{4}}\)
Jak to udowodnić?
Dowód, że suma potęg 1,5 i 4,5 nie będzie liczbą naturalną
-
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 10 cze 2008, o 19:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1 raz
Dowód, że suma potęg 1,5 i 4,5 nie będzie liczbą naturalną
Ostatnio zmieniony 9 lut 2016, o 20:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \pmod.
Powód: Poprawa wiadomości: \pmod.
-
- Użytkownik
- Posty: 1666
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 447 razy
Dowód, że suma potęg 1,5 i 4,5 nie będzie liczbą naturalną
Musisz mieć \(\displaystyle{ 3^y+9^y=2^yk}\), tzn. \(\displaystyle{ 3^y|k}\), więc \(\displaystyle{ k=3^ym}\), gdzie \(\displaystyle{ 3\not{|}m}\) - dlaczego? Pozostaje \(\displaystyle{ 1+3^y=2^ym}\). Dla \(\displaystyle{ y=1,2}\) możesz sprawdzić bezpośrednio, dla \(\displaystyle{ y\ge 3}\) sprawdź przystawanie stron modulo osiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 10 cze 2008, o 19:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1 raz
Dowód, że suma potęg 1,5 i 4,5 nie będzie liczbą naturalną
Dla parzystych \(\displaystyle{ y\ge 3}\) mamy zawsze resztę 2, a dla nieparzystych 4. To kończy dowód?bosa_Nike pisze:Musisz mieć \(\displaystyle{ 3^y+9^y=2^yk}\), tzn. \(\displaystyle{ 3^y|k}\), więc \(\displaystyle{ k=3^ym}\), gdzie \(\displaystyle{ 3\not{|}m}\) - dlaczego? Pozostaje \(\displaystyle{ 1+3^y=2^ym}\). Dla \(\displaystyle{ y=1,2}\) możesz sprawdzić bezpośrednio, dla \(\displaystyle{ y\ge 3}\) sprawdź przystawanie stron modulo osiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 1666
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 447 razy
Dowód, że suma potęg 1,5 i 4,5 nie będzie liczbą naturalną
No to wyszło, że strony nie przystają, prawda? O ile nie dopuszczasz \(\displaystyle{ y=0}\), to masz tylko jedno rozwiązanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 10 cze 2008, o 19:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1 raz
Dowód, że suma potęg 1,5 i 4,5 nie będzie liczbą naturalną
Tak.bosa_Nike pisze:No to wyszło, że strony nie przystają, prawda? O ile nie dopuszczasz \(\displaystyle{ y=0}\), to masz tylko jedno rozwiązanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 10 cze 2008, o 19:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1 raz
Dowód, że suma potęg 1,5 i 4,5 nie będzie liczbą naturalną
Mam jeszcze jedno pytanie do tych dowodów. Chyba trochę naiwne.
Dlaczego nie można od razu sprawdzić przystawania modulo zero dla
\(\displaystyle{ y}\) parzystych:
\(\displaystyle{ 3^{y}+9^{y} \equiv 0 \pmod{2}}\)
oraz dla \(\displaystyle{ y}\) nieparzystych:
\(\displaystyle{ 3^{y}+9^{y} \equiv 0 \pmod{4}}\)
Dlaczego przystawanie stron modulo osiem kończy dowód. Tzn. skąd wiadomo, że dla dowolnych y-greków strony będą przystawać? Czy nie trzeba tu sprawdzić np. pierwszych trzech przypadków, a resztę z dowodu indukcyjnego?bosa_Nike pisze:Pozostaje \(\displaystyle{ 1+3^y=2^ym}\). Dla \(\displaystyle{ y=1,2}\) możesz sprawdzić bezpośrednio, dla \(\displaystyle{ y\ge 3}\) sprawdź przystawanie stron modulo osiem.
Dlaczego nie można od razu sprawdzić przystawania modulo zero dla
\(\displaystyle{ y}\) parzystych:
\(\displaystyle{ 3^{y}+9^{y} \equiv 0 \pmod{2}}\)
oraz dla \(\displaystyle{ y}\) nieparzystych:
\(\displaystyle{ 3^{y}+9^{y} \equiv 0 \pmod{4}}\)