Jak wyliczyć długość części niekresowej i okresu rozwinięcia liczby \(\displaystyle{ \frac{422}{45}}\) przy podstawie \(\displaystyle{ 6}\) ?
Wiem jedynie, że \(\displaystyle{ 45= 3^{2} \cdot 5}\) , \(\displaystyle{ 6=2 \cdot 3}\) , czyli \(\displaystyle{ m_{2}= 3^{2}}\) natomiast \(\displaystyle{ m_{1}=5}\) .
Znam też wzory \(\displaystyle{ r=min\left\{ i: m_{2}|q^i\right\}}\) na dł. cz. nieokresowej i \(\displaystyle{ d=min \left\{ s:m_1 |q^s - 1\right\}}\) na dł. okresu,
Ale nie wiem jak korzystając z tego można to wyliczyć?
Długość części nieokresowej, długość okresu
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 11 kwie 2014, o 19:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czestochowa
- Podziękował: 22 razy
Długość części nieokresowej, długość okresu
Ostatnio zmieniony 8 lut 2016, o 19:40 przez destiny110, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 11 kwie 2014, o 19:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czestochowa
- Podziękował: 22 razy
Długość części nieokresowej, długość okresu
q - podstawa, a tam gdzie g, to też powinno być q, ale błąd już został poprawiony.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Długość części nieokresowej, długość okresu
Idziesz po i i s od jedynki aż trafisz na takie, które są dobre. Ew liczysz kongruencje.
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 11 kwie 2014, o 19:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czestochowa
- Podziękował: 22 razy