Udowodnij, że pierwiastek...

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Sebaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 sty 2016, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Udowodnij, że pierwiastek...

Post autor: Sebaj »

Cześć!

Znalazłem gdzieś takie zadanie i na nim utknąłem. Bardzo proszę o wskazówkę, jak podejść do tematu. Udowodnij, że:

\(\displaystyle{ \sqrt{3- \sqrt{8} } + \sqrt{5- \sqrt{24} } + \sqrt{7- \sqrt{48} } = 1}\)

Po prostych przekształceniach wychodzę na:

\(\displaystyle{ L=\sqrt{3- 2\sqrt{2} } + \sqrt{5- 2\sqrt{6} } + \sqrt{7- 4\sqrt{3} }}\)

I dalej już się nie klei...
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 102 razy

Udowodnij, że pierwiastek...

Post autor: AndrzejK »

\(\displaystyle{ 3-2\sqrt{2}=(\sqrt{2}-1)^2}\)

Pozostałe podobnie.
ODPOWIEDZ