Reszta z dzielenia (chińskie twierdzenie o resztach)

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
maybe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Reszta z dzielenia (chińskie twierdzenie o resztach)

Post autor: maybe »

Ile wynosi reszta z dzielenia 1997199919 przez 15?

Wiem, że rozwiązaniem jest układ kongruencji
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1 = x mod 3 \\ 4 = x mod 5 \end{cases}}\)

Czy mógłbym liczyć na podpowiedź skąd w tym układzie wzięły się liczby 1,4,3,5?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Reszta z dzielenia (chińskie twierdzenie o resztach)

Post autor: Kartezjusz »

Z cech podzielności
\(\displaystyle{ 15=3 \cdot 5}\)
maybe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Reszta z dzielenia (chińskie twierdzenie o resztach)

Post autor: maybe »

3 i 5 domyśliłem się, a 1 i 4?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Reszta z dzielenia (chińskie twierdzenie o resztach)

Post autor: Kartezjusz »

Popatrz na cechy podzielności i popatrz o ile brakuje do spełnienia każdej z nich.
maybe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Reszta z dzielenia (chińskie twierdzenie o resztach)

Post autor: maybe »

Chyba nie rozumiem.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Reszta z dzielenia (chińskie twierdzenie o resztach)

Post autor: Kartezjusz »

Na co kończy się ta liczba?
maybe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Reszta z dzielenia (chińskie twierdzenie o resztach)

Post autor: maybe »

Chodzi o 19mod3 i 19mod5?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Reszta z dzielenia (chińskie twierdzenie o resztach)

Post autor: Kartezjusz »

To drugie tak. Pamiętasz cechę podzielności przez 5? Zapisz ją
maybe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Reszta z dzielenia (chińskie twierdzenie o resztach)

Post autor: maybe »

Ostatnią cyfrą jest 0 lub 5. Chodzi o to, że brakuje 1 do 0 i 4 do 5?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Reszta z dzielenia (chińskie twierdzenie o resztach)

Post autor: Kartezjusz »

O ile przekracza?
maybe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Reszta z dzielenia (chińskie twierdzenie o resztach)

Post autor: maybe »

O 4.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Reszta z dzielenia (chińskie twierdzenie o resztach)

Post autor: Kartezjusz »

Dokładnie- stąd 4 przy piątce. Analogicznie rozpracowujesz podzielność przez 3
maybe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Reszta z dzielenia (chińskie twierdzenie o resztach)

Post autor: maybe »

Czyli 1, bo suma cyfr wynosi 64 i przekracza o 1 63, które jest podzielne przez 3?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Reszta z dzielenia (chińskie twierdzenie o resztach)

Post autor: Kartezjusz »

Dokładnie tak.
maybe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Reszta z dzielenia (chińskie twierdzenie o resztach)

Post autor: maybe »

Ile wynosi reszta z dzielenia 30726832170 przez 15?

W tym przypadku zarówno dla 3 jak i 5 reszta wynosi 0. Czy to wystarczy, aby wywnioskować, że dla całości reszta = 0?
ODPOWIEDZ