System 25-znakowy

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Candy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 18 sie 2007, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kostrzyn
Podziękował: 2 razy

System 25-znakowy

Post autor: Candy »

Mam problem i głowię się jak go rozwiązać:
Potrzebuję znaleść sposób na kodowanie liczb za pomocą liter alfabetu. Załóżmy, że liter w alfabecie jest 25 (razem z V, X i bez polskich znaków jest 25). Wiemy, że powszechnie używany jest system dziesiętny, tu mamy system o 25 znakach. Potrzebuję więc wzoru, który przerobi każdą liczbę całkowitą na ciąg liter alfabetu.

Jakieś pomysły??

Temat przeniosłem. luka52
Ostatnio zmieniony 18 sie 2007, o 20:07 przez Candy, łącznie zmieniany 1 raz.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

System 25-znakowy

Post autor: luka52 »

Np. zamieńmy liczbę 1897367 na odpowiedni ciąg znaków
Mamy:
\(\displaystyle{ 1897367 = 4 25^4 + 21 25^3 + 10 25^2 + 19 25^1 + 17 25^0}\)
Następnie znajdujemy, że
4 litera alfabetu to D
21 litera to V
10, to J
19 to T
i 17 to R
(Pomijam, że zapomniałeś o Q )
Zatem nasza liczba w zaproponowanym przez Ciebie systemie, to DVJTR.

Zainteresuj się zapisywaniem liczb w różnych systemach pozycyjnych
Candy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 18 sie 2007, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kostrzyn
Podziękował: 2 razy

System 25-znakowy

Post autor: Candy »

Wielkie dzięki, mam już to, co mi potrzebne.
A Q pominełem, żeby było 25 znaków ( bo to 1/4 z 100)
Poza tym potrzebuję jednej litery jako separator.

Edit:
Byłbym szczęśliwy, gdybyś podał mi jeszcze jaki jest wzór na resztę dzielonej liczby.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

System 25-znakowy

Post autor: luka52 »

Candy pisze:resztę dzielonej liczby
Czyli np. jak dzielimy 11 / 5 = 2*5 + 1 i chodzi o tą jedynkę?
W takim wypadku odejmujemy od liczby 11 liczbę 5 tak długo, aż wynikiem odejmowania będzie liczba mniejsza od 5 (i oczywiście większa od 0).

Candy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 18 sie 2007, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kostrzyn
Podziękował: 2 razy

System 25-znakowy

Post autor: Candy »

Tak chodzi o tą 1. Ale potrzebuję konkretny wzór, bo muszę to zaprogramować. I niech dzielnikiem będzie najliepiej liczba 35.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

System 25-znakowy

Post autor: luka52 »

Hmm... jeżeli musisz to zaprogramować, to podejrzewam, że język programowania udostępnia funkcję modulo. Np. w C/C++ wygląda to tak:

Kod: Zaznacz cały

11 % 5 /* = 1*/
Candy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 18 sie 2007, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kostrzyn
Podziękował: 2 razy

System 25-znakowy

Post autor: Candy »

Tak, masz rację, jest tam modulo. Że też na to nie wpadłem. Dzięki ponownie, to chyba będzie wszystko.
ODPOWIEDZ