Równanie diofantyczne
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 11 kwie 2014, o 19:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czestochowa
- Podziękował: 22 razy
Równanie diofantyczne
Mam problem z rozwiązaniem zadania \(\displaystyle{ 3 x+5 y=149}\) . Jak obliczyć tutaj algorytm Euklidesa, skoro dla \(\displaystyle{ NWD(3,5)}\) nie ma wspólnych dzielników?
Ostatnio zmieniony 14 sty 2016, o 00:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Równanie diofantyczne
Jeśli chcesz koniecznie skorzystać z algorytmu Euklidesa, to można trochę ten syf przekształcić:
np. tak \(\displaystyle{ 3(x-16)+5(x-20)=1}\) (odjąłem stronami \(\displaystyle{ 148}\) i rozpisałem jakoś na oko), a następnie wykonujesz rozszerzony algorytm Euklidesa dla trójki i piątki, z \(\displaystyle{ x'=x-16}\) oraz \(\displaystyle{ y'=y-20}\). Wyliczysz odpowiednie \(\displaystyle{ x'}\) i \(\displaystyle{ y'}\), a dalej z tej zależności także \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\).
np. tak \(\displaystyle{ 3(x-16)+5(x-20)=1}\) (odjąłem stronami \(\displaystyle{ 148}\) i rozpisałem jakoś na oko), a następnie wykonujesz rozszerzony algorytm Euklidesa dla trójki i piątki, z \(\displaystyle{ x'=x-16}\) oraz \(\displaystyle{ y'=y-20}\). Wyliczysz odpowiednie \(\displaystyle{ x'}\) i \(\displaystyle{ y'}\), a dalej z tej zależności także \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 22 wrz 2013, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bonn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 63 razy
Równanie diofantyczne
Można też po prostu rozwiązać najpierw zwyczajnie równanie \(\displaystyle{ 3x+5y=NWD(5, 3)=1}\), a potem zastosować wzór rekurencyjny na kolejne rozwiązania.
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 11 kwie 2014, o 19:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czestochowa
- Podziękował: 22 razy
Równanie diofantyczne
Czy to będzie coś takiego
\(\displaystyle{ 5=3 \cdot 1+2}\)
\(\displaystyle{ 3=2 \cdot 1+1}\)
\(\displaystyle{ 2=2 \cdot 1}\)
\(\displaystyle{ 1=3-2 \cdot 1=3-(5-3 \cdot 1)=(-1) \cdot 5+3 \cdot 2}\) ?-- 14 sty 2016, o 00:13 --Czyli
\(\displaystyle{ x=-1+5t}\)
\(\displaystyle{ y=2-3t}\) ? Czy to jest dobrze? Ale nie wiem co dalej z tym...
\(\displaystyle{ 5=3 \cdot 1+2}\)
\(\displaystyle{ 3=2 \cdot 1+1}\)
\(\displaystyle{ 2=2 \cdot 1}\)
\(\displaystyle{ 1=3-2 \cdot 1=3-(5-3 \cdot 1)=(-1) \cdot 5+3 \cdot 2}\) ?-- 14 sty 2016, o 00:13 --Czyli
\(\displaystyle{ x=-1+5t}\)
\(\displaystyle{ y=2-3t}\) ? Czy to jest dobrze? Ale nie wiem co dalej z tym...
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 22 wrz 2013, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bonn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 63 razy
Równanie diofantyczne
No rozwiązanie tego wyjściowego równania będzie się wyrażało przez \(\displaystyle{ (x, y)=(-149+5t, 298+3t)}\) dla dowolnego \(\displaystyle{ t}\) całkowitego.
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 11 kwie 2014, o 19:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czestochowa
- Podziękował: 22 razy
Równanie diofantyczne
A mogę widzieć dlaczego tak? -- 14 sty 2016, o 01:07 --A już wiem Dziękuję bardzo