Grupa Galois

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
agnieszka778
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 16 lut 2013, o 11:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 5 razy

Grupa Galois

Post autor: agnieszka778 »

Wyznaczyć grupę Galois rozszerzenia \(\displaystyle{ Q\left( i\right) \subset Q\left( i, \sqrt[4]{2} \right) .}\)
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Grupa Galois

Post autor: arek1357 »

\(\displaystyle{ \sqrt[4]{2}=\left\{ \sqrt[4]{2}, -\sqrt[4]{2}, \sqrt[4]{2}i, -\sqrt[4]{2}i \right\}}\)

Jak widać ta grupa powinna być rzędu dwa.
ODPOWIEDZ