Diofantos z liczbą pierwszą
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11373
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
Diofantos z liczbą pierwszą
Dla jakich \(\displaystyle{ x, y \in Z}\): \(\displaystyle{ 1+ (p-1)x + (p+1)y= xy}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1665
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 445 razy
Diofantos z liczbą pierwszą
Wymnożyć i uporządkować względem \(\displaystyle{ x-1,y+1}\) w razie potrzeby wykonując podstawiene.
Otrzymuje się \(\displaystyle{ (x-1-p)(y+1-p)=p^2}\), tzn. w \(\displaystyle{ \ZZ}\) mamy pary \(\displaystyle{ \left(p+2,p^2+p-1\right);\left(p^2+p+1,p\right);(2p+1,2p-1);(1,-1);\left(p,-p^2+p-1\right);\left(-p^2+p+1,p-2\right)}\).
Otrzymuje się \(\displaystyle{ (x-1-p)(y+1-p)=p^2}\), tzn. w \(\displaystyle{ \ZZ}\) mamy pary \(\displaystyle{ \left(p+2,p^2+p-1\right);\left(p^2+p+1,p\right);(2p+1,2p-1);(1,-1);\left(p,-p^2+p-1\right);\left(-p^2+p+1,p-2\right)}\).