Wykaz:

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
bullay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 236
Rejestracja: 24 lis 2006, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: -----
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 26 razy

Wykaz:

Post autor: bullay »

Dowolny ułamek nieskracalny \(\displaystyle{ \frac{m}{n}\in(0,1)}\) i \(\displaystyle{ m,n\in N}\) zakrywa przedział \(\displaystyle{ }\). Wykaż, że liczba \(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{2}}}\) nie została zaklejona.

Nie wiem, gdzie zamiescic te zadanie, ale mam nadzieje, ze to dobry dział.
bondyros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 22 cze 2007, o 21:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Danzig
Pomógł: 4 razy

Wykaz:

Post autor: bondyros »

dział dobry natomiast samego zadania jakoś zrozumiec nie mogę.... czy należy wykazac ze rodzina takich przedzialow nie ma czesci wspolnej z tym ułamkiem? mam nadzieje, ze nie bo w przeciwnym razie to zadanie jest zle ułożone, bo:

1/2 to ulamek nieskracalny, gorna granica odcinka to jest 1/2 +1/4 = 3/4
a przeciez 3/4 > 1/sqrt(2)
bullay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 236
Rejestracja: 24 lis 2006, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: -----
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 26 razy

Wykaz:

Post autor: bullay »

Chodzi o to co napisales tylko pewnie ten przedzial to nie jest: \(\displaystyle{ }\) tylko powinnien byc:

\(\displaystyle{ }\)

Jesli teraz jest dobrze to przepraszam za ten blad, ale u mne w zeszycie m jes bardzo podobne do n
ODPOWIEDZ