Podaj liczby których suma liczb = sumie cyfr tych liczb.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
pi0tras
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 7 lut 2011, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 91 razy
Pomógł: 1 raz

Podaj liczby których suma liczb = sumie cyfr tych liczb.

Post autor: pi0tras »

Mam takie zadanie: tzn. własciwie to jest program do napisania, ale moze ktoś zna na to jakiś algorytm ?:

"Dla danej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n \le 5}\) podaj sumę liczb które mogą zostać zapisane jako suma n-tych potęg swoich cyfr. Dla \(\displaystyle{ n=4}\) wynikiem jest : \(\displaystyle{ 19316 = 1634 + 8208 + 9474 = (1^{4} + 6^{4} + 3^{4} + 4^{4}) + (8^{4} + 2^{4} + 0^{4} + 8^{4}) \\+ (9^{4} + 4^{4} + 7^{4} + 4^{4})}\)"
lukequaint
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 5 maja 2010, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 75 razy

Podaj liczby których suma liczb = sumie cyfr tych liczb.

Post autor: lukequaint »

Naiwne liczenie "po kolei" powinno wystarczyć, takich liczb nie ma wiele. Należałoby tylko oszacować, do jakiej liczby sprawdzać, czy jest sumą \(\displaystyle{ n}\)-tych potęg swoich cyfr. Na szybko napisałem taki programik i "mówi", że dla \(\displaystyle{ n=4}\) powinno być \(\displaystyle{ 19317}\) (bo \(\displaystyle{ 1=1^{4}}\)) .
ODPOWIEDZ