Dowód dla liczby przestępnej.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Virydiana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 8 sty 2016, o 19:17
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

Dowód dla liczby przestępnej.

Post autor: Virydiana »

Jest to mój pierwszy post na tym forum, także gdyby coś było nie tak, to z góry przepraszam.

Proszę o pomoc przy dowodzie:
Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ z \in \mathbb{C}}\) jest liczbą przestępną oraz \(\displaystyle{ w=f(z)}\), gdzie \(\displaystyle{ f=a_{n}x^{n}+...+a_{1}x+a_{0} \in \mathbb{Q}[X], a_{n} \neq 0, n\in \mathbb{N}}\), to \(\displaystyle{ w}\) jest również liczbą przestępną.
Czytałam o liczbach algebraicznych i przestępnych, znam definicje i niektóre twierdzenia, mimo tego nawet nie wiem od czego zacząć.
Będę wdzięczna za każdą pomoc !
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Dowód dla liczby przestępnej.

Post autor: Kaf »

Załóżmy, że \(\displaystyle{ w}\) jest liczbą algebraiczną. Wtedy \(\displaystyle{ g(w)=0}\) dla pewnego \(\displaystyle{ g \in \QQ[X]}\), zatem \(\displaystyle{ g(f(z))=0}\), ale...
Virydiana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 8 sty 2016, o 19:17
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

Dowód dla liczby przestępnej.

Post autor: Virydiana »

Siedzę nad tym już chyba ze 2 godziny i dalej nic nie udało mi się wymyślić...
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Dowód dla liczby przestępnej.

Post autor: Kaf »

\(\displaystyle{ g \circ f \in \QQ[X]}\), a przy tym \(\displaystyle{ (g \circ f )(z)=0}\), ale...
Virydiana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 8 sty 2016, o 19:17
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

Dowód dla liczby przestępnej.

Post autor: Virydiana »

Dziękuję !
ODPOWIEDZ