Niech \(\displaystyle{ p=4n+1 \in \PP}\). Pokazać, że istnieje takie \(\displaystyle{ x \in \NN}\), że \(\displaystyle{ p | (x^{2}+1)}\).
Wiem, że trzeba zastosować twierdzenie Wilsona. Na podstawie niego wiem, że: \(\displaystyle{ (4n+1-1)! \equiv_{p} -1 \Leftrightarrow (4n)! \equiv_{p} -1}\).
Tylko nie wiem, jak połączyć to z dalsżą treścią zadania.
Dowód z wykorzystaniem tw. Wilsona
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Dowód z wykorzystaniem tw. Wilsona
\(\displaystyle{ ( \frac{p-1}{p})=( \frac{-1}{p})=(-1)^{ \frac{p-1}{2} }=(-1)^{ \frac{4n}{2} }=(-1)^{2n}=1}\)
czyli\(\displaystyle{ p-1}\) jest resztą kwadratową modulo p cnd.
czyli\(\displaystyle{ p-1}\) jest resztą kwadratową modulo p cnd.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Dowód z wykorzystaniem tw. Wilsona
Możesz wyjaśnić skąd się wzięło \(\displaystyle{ \frac{p-1}{p}}\). Nie rozumiem.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Dowód z wykorzystaniem tw. Wilsona
To są reszty kwadratowe zapisuje się je:
\(\displaystyle{ \left( \frac{p-1}{p}\right)}\) ,gdzie: \(\displaystyle{ p-1=-1}\)
ja to zadanie zrobiłem za pomocą reszt kwadratowych czasem pożyteczne narzędzie polecam.
te nawiasy są ważne.
co innego jest:
\(\displaystyle{ \frac{p-1}{p}}\)
a co innego jest:
\(\displaystyle{ \left( \frac{p-1}{p}\right)}\)
\(\displaystyle{ \left( \frac{p-1}{p}\right)}\) ,gdzie: \(\displaystyle{ p-1=-1}\)
ja to zadanie zrobiłem za pomocą reszt kwadratowych czasem pożyteczne narzędzie polecam.
te nawiasy są ważne.
co innego jest:
\(\displaystyle{ \frac{p-1}{p}}\)
a co innego jest:
\(\displaystyle{ \left( \frac{p-1}{p}\right)}\)