Niewymierność liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 15 wrz 2013, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 5 razy
Niewymierność liczby
Witam, mam problem z pewnym zadaniem. Muszę udowodnić niewymierność liczby \(\displaystyle{ \sqrt{2}+ \sqrt{3}}\)
Zupełnie nie wiem, jak sie za to zabrać. Widziałem metodę z wielomianem, lecz nie potrafię jej zrozumieć. Kolejna metoda, z NWD wydaje mi się, że nie dotyczy liczby będącej sumą liczb niewymiernych.
Zupełnie nie wiem, jak sie za to zabrać. Widziałem metodę z wielomianem, lecz nie potrafię jej zrozumieć. Kolejna metoda, z NWD wydaje mi się, że nie dotyczy liczby będącej sumą liczb niewymiernych.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Niewymierność liczby
Co do wielomianu - dotyczy ona twierdzenia o istnieniu wymiernego pierwiastka wielomianu o współczynnikach całkowitych.
Szukasz takiego wielomianu, którego pierwiastkiem jest dana liczba, zaczynasz od \(\displaystyle{ (x-(\sqrt 2 +\sqrt 3))}\); potem domnażasz przez takie nawiasy aby liczby niewymierne zniknęły i wykazujesz, że wielomian nie ma pierwiastków wymiernych.
Szukasz takiego wielomianu, którego pierwiastkiem jest dana liczba, zaczynasz od \(\displaystyle{ (x-(\sqrt 2 +\sqrt 3))}\); potem domnażasz przez takie nawiasy aby liczby niewymierne zniknęły i wykazujesz, że wielomian nie ma pierwiastków wymiernych.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Niewymierność liczby
Załóż, że jest wymierna i równa np. \(\displaystyle{ q}\). Wtedy \(\displaystyle{ \sqrt{3}=q-\sqrt{2}}\).
Podnieś do kwadratu i zobacz, co dostaniesz.
Podnieś do kwadratu i zobacz, co dostaniesz.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Niewymierność liczby
Wbijanie gwoździa przy użyciu kafara...arek1357 pisze:Wielomian minimalny to:
\(\displaystyle{ x^4-10x^2+1=0}\)
Zastanów się jak wygląda grupa Galois tego wielomianu!
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Niewymierność liczby
W sumie bardzo źle się wbija małe gwoździe przy użyciu młotka jeszcze gorzej przy użyciu ciężkiego młota,
lecz przy użyciu kafara to prawdziwa tragedia. Ostatnio sporo pracuję narzędziami do metalu więc dobrze o tym wiem!
Ale, że napisałem jaki jest wielomian minimalny to chyba dobrze!
lecz przy użyciu kafara to prawdziwa tragedia. Ostatnio sporo pracuję narzędziami do metalu więc dobrze o tym wiem!
Ale, że napisałem jaki jest wielomian minimalny to chyba dobrze!
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Niewymierność liczby
Tak ale do czego dojść bo mi w szkole mówili, że: "ty do niczego nie dojdziesz w życiu"!
a co do równania to chyba proste:
\(\displaystyle{ x= \sqrt{2}+ \sqrt{3}/^2}\)
\(\displaystyle{ x^2=5+2 \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ x^2-5=2 \sqrt{6}/^2}\)
\(\displaystyle{ x^4-10x^2+1=0}\)
Wszystkie pierwiastki tego wielomianu są postaci:
\(\displaystyle{ x_{k}=e_{i} \sqrt{2}+e_{j} \sqrt{3}, k=1,2,3,4,e_{s}= \pm 1}\)
Nie ma pierwiastków wielokrotnych
a więc grupa Galois pierwiastków jest izomorficzna z grupą czwórkową Kleina!
a co do równania to chyba proste:
\(\displaystyle{ x= \sqrt{2}+ \sqrt{3}/^2}\)
\(\displaystyle{ x^2=5+2 \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ x^2-5=2 \sqrt{6}/^2}\)
\(\displaystyle{ x^4-10x^2+1=0}\)
Wszystkie pierwiastki tego wielomianu są postaci:
\(\displaystyle{ x_{k}=e_{i} \sqrt{2}+e_{j} \sqrt{3}, k=1,2,3,4,e_{s}= \pm 1}\)
Nie ma pierwiastków wielokrotnych
a więc grupa Galois pierwiastków jest izomorficzna z grupą czwórkową Kleina!
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Niewymierność liczby
A teraz powiedz autorowi pytania jak z tego wynika, że
0. ten wielomian jest minimalny
1. Grupa Galois nie jest cykliczna?
2. liczba \(\displaystyle{ \sqrt 2+\sqrt 3}\) jest niewymierna
0. ten wielomian jest minimalny
1. Grupa Galois nie jest cykliczna?
2. liczba \(\displaystyle{ \sqrt 2+\sqrt 3}\) jest niewymierna
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 15 wrz 2013, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 5 razy
Niewymierność liczby
Bardzo ciekawe to, co Panowie piszą szczególnie, że ostatnio zastanawiałem się nad zmianą kierunku studiów na matematykę i pójście w stronę mat. fin. lub aktuariatu
Wracając do zadania, to z tw. o pierwiastkach wymiernych potencjalne pierwiastki to 1 i -1, a żaden z nich nie zeruje wielomianu. Czy to kończy dowód?
Wracając do zadania, to z tw. o pierwiastkach wymiernych potencjalne pierwiastki to 1 i -1, a żaden z nich nie zeruje wielomianu. Czy to kończy dowód?
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Niewymierność liczby
tak, wynika.
Ale jak wiesz, że \(\displaystyle{ \sqrt 2}\) jest niewymierny, to moja sugestia prowadzi natychmiast do rozwiązania.
Ale jak wiesz, że \(\displaystyle{ \sqrt 2}\) jest niewymierny, to moja sugestia prowadzi natychmiast do rozwiązania.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 15 wrz 2013, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 5 razy
Niewymierność liczby
Wolę się upewnić, stąd moje ciągłe pytania.
Wielomian czwartego stopnia, który podał arek1357 nie ma pierwiastków wymiernych, co dowodzi faktu, że liczba którą podałem nie jest wymierna?
Wielomian czwartego stopnia, który podał arek1357 nie ma pierwiastków wymiernych, co dowodzi faktu, że liczba którą podałem nie jest wymierna?