Rozłóż na czynniki

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Rozłóż na czynniki

Post autor: Dario1 »

Rozłóż na czynniki:
\(\displaystyle{ a ^{2} +b ^{2}-c ^{2}-2ab}\)
Proszę o sprawdzenie poniższego rozwiązania:
\(\displaystyle{ a ^{2} +b ^{2}-c ^{2}-2ab=\left( a-b\right) ^{2}-c ^{2}=}\)
\(\displaystyle{ \left( a-b+c\right)\left( a-b-c\right)}\)
Zgadza się?
Można to zadanie zrobić inaczej?
Awatar użytkownika
kmarciniak1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 183 razy

Rozłóż na czynniki

Post autor: kmarciniak1 »

Dobrze jest.Nie wiem czy można zrobić inaczej ale na pewno twój sposób jest najprostszy i ten iloczyn też wygląda dobrze.
ODPOWIEDZ