Liczba złożona- dowód

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Wiesiek7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 18 mar 2013, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 11 razy

Liczba złożona- dowód

Post autor: Wiesiek7 »

Witajcie Mam zadanko
Dowieść, że liczba \(\displaystyle{ \frac{(a+c)(b+c)}{c}}\) jest złożona, dla \(\displaystyle{ a,b,c}\) należących do liczb parzystych
Dziękuję z góry za pomoc
Ostatnio zmieniony 5 gru 2015, o 10:20 przez Wiesiek7, łącznie zmieniany 1 raz.
szw1710

Liczba złożona- dowód

Post autor: szw1710 »

A gdzie tam masz \(\displaystyle{ d}\)? W tej postaci teza nie jest prawdziwa, bo ta liczba nie musi być nawet całkowita. Zobacz na \(\displaystyle{ a=b=2}\) oraz \(\displaystyle{ c=6}\).

Liczba uśmiechów większa niż treści posta. Dozuj uśmiechy umiejętnie. Jeden wystarczy.
Wiesiek7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 18 mar 2013, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 11 razy

Liczba złożona- dowód

Post autor: Wiesiek7 »

Oki, racja. Dzięki.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Liczba złożona- dowód

Post autor: Premislav »

Tak poprawiłeś, że masz nieprawdziwa tezę. szw1710 napisał Ci już kontrprzykład.
ODPOWIEDZ