Formuła odwrotna dla funkcji multiplikatywnych

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
squared
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1017
Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 167 razy
Pomógł: 152 razy

Formuła odwrotna dla funkcji multiplikatywnych

Post autor: squared »

WIemy, że zachodzi

\(\displaystyle{ g(n)=\sum_{d|n}f(d) \Leftrightarrow f(n)=\sum_{d|n}\mu(d)g\left( \frac{n}{d}\right)}\)
Jeśli \(\displaystyle{ f,g}\) multiplikatywne. Mam pytanie, czy zawsze da się dla funkcji multiplikatywnej \(\displaystyle{ g}\) znaleźć tę funkcję \(\displaystyle{ f}\)?

Na przykład \(\displaystyle{ g(n)=n^3}\). Jak znaleźć \(\displaystyle{ f}\)? Albo dla \(\displaystyle{ \mu(n)?}\)
Ostatnio zmieniony 2 gru 2015, o 16:42 przez squared, łącznie zmieniany 1 raz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Formuła odwrotna dla funkcji multiplikatywnych

Post autor: a4karo »

Przecież sam napisałes wzór na \(\displaystyle{ f}\) po prawej stronie
squared
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1017
Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 167 razy
Pomógł: 152 razy

Formuła odwrotna dla funkcji multiplikatywnych

Post autor: squared »

No dobrze, ale masz np.

\(\displaystyle{ g(n)=n^3=\sum_{d|n}f(d)}\)

Ale nie masz \(\displaystyle{ f}\). Musisz ją znaleźć, zgadnąć. Więc się pytam, jak ją zgadnąć odnaleźci czy zawsze jest to możliwe.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Formuła odwrotna dla funkcji multiplikatywnych

Post autor: a4karo »

No to patrzysz na wzór i czytasz, że \(\displaystyle{ f(n) =\sum_{d|n} \mu(d) f(n/d)}\)
Ostatnio zmieniony 2 gru 2015, o 18:02 przez a4karo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Formuła odwrotna dla funkcji multiplikatywnych

Post autor: Zordon »

Wzór powyżej jest niepoprawny, powinno być \(\displaystyle{ \mu(d)}\)
squared
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1017
Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 167 razy
Pomógł: 152 razy

Formuła odwrotna dla funkcji multiplikatywnych

Post autor: squared »

Tak wiem, literówka, dziękuję. Czy ktoś zna odpowiedzi na moje pytania ?
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Formuła odwrotna dla funkcji multiplikatywnych

Post autor: Zordon »

Już została udzielona. Jeśli chodzi Ci o wzór jawny, to czasem istnieje, czasem nie. Nie ma reguły.
squared
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1017
Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 167 razy
Pomógł: 152 razy

Formuła odwrotna dla funkcji multiplikatywnych

Post autor: squared »

Dziękuję o taką konkretną odpowiedź mi chodziło . Dziękuję.
ODPOWIEDZ