Iloczyn liczb niewymiernych.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Filipos38
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 20 mar 2013, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Garwolin
Podziękował: 8 razy

Iloczyn liczb niewymiernych.

Post autor: Filipos38 »

Kiedy iloczyn dwóch liczb niewymiernych jest niewymierny?
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

Iloczyn liczb niewymiernych.

Post autor: SidCom »

Wtedy gdy nie daje się przedstawić w postaci ilorazu dwóch liczb całkowitych
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Iloczyn liczb niewymiernych.

Post autor: arek1357 »

Wydaje mi się, że pytający oczekiwał innej odpowiedzi!
Filipos38
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 20 mar 2013, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Garwolin
Podziękował: 8 razy

Iloczyn liczb niewymiernych.

Post autor: Filipos38 »

SidCom pisze:Wtedy gdy nie daje się przedstawić w postaci ilorazu dwóch liczb całkowitych
Dzięki, Kapitanie Oczywisty.
arek1357 pisze:Wydaje mi się, że pytający oczekiwał innej odpowiedzi!
Zgadza się.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Iloczyn liczb niewymiernych.

Post autor: musialmi »

A kiedy jest wymierny? Kiedy \(\displaystyle{ a \cdot b = \frac{p}{q}}\)? Wtedy, gdy \(\displaystyle{ a = \frac{p}{qb}}\), czyli gdy jedna z tych liczb niewymiernych da się przedstawić jako odwrotność tej pierwszej razy jakaś liczba wymierna.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Iloczyn liczb niewymiernych.

Post autor: norwimaj »

Pierwsza odpowiedź najlepsza, bo prawdziwa.
musialmi pisze:Kiedy \(\displaystyle{ a \cdot b = \frac{p}{q}}\)? Wtedy, gdy \(\displaystyle{ a = \frac{p}{qb}}\),
Niezupełnie. Nie uwzględniłeś wszystkich możliwych przypadków.-- 21 lis 2015, o 00:10 --Jednak nie mam racji. Zapomniałem że to są liczby niewymierne, więc różne od zera.
ODPOWIEDZ