Rozwinięcie dziesiętne

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lub
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 21 razy

Rozwinięcie dziesiętne

Post autor: mint18 »

Pokazać, iż dla naturalnego \(\displaystyle{ n>4}\) liczba \(\displaystyle{ n^2}\) ma w rozwinięciu dziesiętnym co najmniej jedną cyfrę parzystą.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Rozwinięcie dziesiętne

Post autor: Kartezjusz »

\(\displaystyle{ n}\)parzyste jasna sprawa. Dla \(\displaystyle{ n=3,5,7,9}\)tezę sprawdzamy osobno. Dla pozostałych \(\displaystyle{ n=10k+r}\),\(\displaystyle{ n^2=100k^2+20kr+r^2}\). Rozważmy człon \(\displaystyle{ 20kr+r^2}\).Z niego zbieramy info o cyfrze dziesiątek
ODPOWIEDZ