Niech p będzie liczbą pierwszą postaci 5k+2 (np. p=7) Rozważmy przekształcenie h:\(\displaystyle{ Zp \rightarrow Zp}\) zadane wzorem:
\(\displaystyle{ h(x) = 11x ^{5} + 17}\)
Wykazać, że h jest bijekcją.
Ciało Zp i bijekcja
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Ciało Zp i bijekcja
\(\displaystyle{ x^5=y^5/^k}\)
\(\displaystyle{ x^{5k}=y^{5k}}\)
\(\displaystyle{ x^{5k}=y^{5k}}\)
\(\displaystyle{ x^{p-2}=y^{p-2}}\)
\(\displaystyle{ x^px^{-2}=y^py^{-2}}\)
\(\displaystyle{ x^py^2=y^px^2}\)
\(\displaystyle{ xy^2=yx^2}\)
\(\displaystyle{ xy^2-yx^2=0}\)
\(\displaystyle{ xy(y-x)=0}\)
ponieważ nie ma dzielników zera mamy:
\(\displaystyle{ y=x}\)
cnd...
\(\displaystyle{ x^{5k}=y^{5k}}\)
\(\displaystyle{ x^{5k}=y^{5k}}\)
\(\displaystyle{ x^{p-2}=y^{p-2}}\)
\(\displaystyle{ x^px^{-2}=y^py^{-2}}\)
\(\displaystyle{ x^py^2=y^px^2}\)
\(\displaystyle{ xy^2=yx^2}\)
\(\displaystyle{ xy^2-yx^2=0}\)
\(\displaystyle{ xy(y-x)=0}\)
ponieważ nie ma dzielników zera mamy:
\(\displaystyle{ y=x}\)
cnd...
Ciało Zp i bijekcja
Jakbyś jeszcze wyjaśnił, dlaczego to powinno być zrobione w ten sposób, np. dlaczego na początku bierzemy \(\displaystyle{ x ^{5} = y ^{5}}\)
I co to właściwie jest to x i y, oraz dlaczego jeśli otrzymamy że są sobie równe, to jest do dowód że h(x) jest bijekcją
I co to właściwie jest to x i y, oraz dlaczego jeśli otrzymamy że są sobie równe, to jest do dowód że h(x) jest bijekcją
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Ciało Zp i bijekcja
Biorę z definicji tzn. kiedy funkcja jest różnowartościowa a mianowicie jeśli:
\(\displaystyle{ f(x)=f(y)}\) to jeśli z tego wyniknie, że\(\displaystyle{ x=y}\) znaczy, że funkcja jest różnowartościowa
\(\displaystyle{ 11x^5+17=11y^5+17}\)
liczby się skrócą i stąd zostaje ix do piątej i y do piątej.
Według mnie zadanie powinno brzmieć:
Z: takie jak powyższe co do ciała i\(\displaystyle{ x^5=y^5}\)
T: \(\displaystyle{ x=y}\)
Liczby stałe wielkiej roli nie grają jak widać!
\(\displaystyle{ f(x)=f(y)}\) to jeśli z tego wyniknie, że\(\displaystyle{ x=y}\) znaczy, że funkcja jest różnowartościowa
\(\displaystyle{ 11x^5+17=11y^5+17}\)
liczby się skrócą i stąd zostaje ix do piątej i y do piątej.
Według mnie zadanie powinno brzmieć:
Z: takie jak powyższe co do ciała i\(\displaystyle{ x^5=y^5}\)
T: \(\displaystyle{ x=y}\)
Liczby stałe wielkiej roli nie grają jak widać!