Czy istnieją liczby

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
pokemmon_21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 4 lip 2007, o 20:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wałbrzych

Czy istnieją liczby

Post autor: pokemmon_21 »

Czy istnieją liczby rzeczywiste dadatnie x,y,z, że x+y+z = 6 oraz
a) xyz = 6
b) xyz = 9
c) xyz = 8
d) xyz = 7 ?
Awatar użytkownika
Elvis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 89 razy

Czy istnieją liczby

Post autor: Elvis »

a) Tak, np. 1, 2, 3
b) Nie istnieją, bo ich średnia geometryczna byłaby większa od arytmetycznej.
c) Tak, 2, 2, 2
jovante
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 204
Rejestracja: 23 cze 2007, o 14:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 56 razy

Czy istnieją liczby

Post autor: jovante »

d) tak

ogólnie istnieją liczby \(\displaystyle{ x,y,z R_{+} \hbox { ,dla których } x+y+z=6 \hbox { oraz } xyz=m \hbox { dla } m (0;8]}\)
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Czy istnieją liczby

Post autor: Tristan »

Można prosić o jakieś wyjaśnienia, najlepiej dowód jovante ?
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Czy istnieją liczby

Post autor: Rogal »

Nooo, z nierówności między średnimi, nie? : )
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Czy istnieją liczby

Post autor: Tristan »

Może ja czegoś nie rozumiem, ale moim zdaniem z nierówności między średnimi otrzymujemy jedynie, że maksymalną wartością, jaką może przyjmować m jest 8, a wartość m jest zawsze większa od zera. Ale to wcale jeszcze nie świadczy, że m przyjmuje wszystkie wartości pośrednie.
TomciO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 289
Rejestracja: 16 paź 2004, o 23:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 38 razy

Czy istnieją liczby

Post autor: TomciO »

No to wstaw sobie \(\displaystyle{ x=y}\) i dostajesz do zbadania funkcje \(\displaystyle{ 6x^2 - 2x^3}\) dla \(\displaystyle{ x}\) od \(\displaystyle{ 0}\) do \(\displaystyle{ 3}\). Dla \(\displaystyle{ x=0}\) przyjmuje wartosc \(\displaystyle{ 0}\) a dla \(\displaystyle{ x=2}\) wartosc \(\displaystyle{ 8}\) czyli przyjmuje tez wszystkie posrednie wartosci (kazdy wielomian jest funkcja ciagla).
jovante
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 204
Rejestracja: 23 cze 2007, o 14:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 56 razy

Czy istnieją liczby

Post autor: jovante »

Dla \(\displaystyle{ m,x,y,z \in R_{+}}\) równanie \(\displaystyle{ xyz=m}\) przedstawia jedną powłokę hiperboloidy dwupowłokowej, której osią symetrii (przechodzącą przez ognisko) jest prosta \(\displaystyle{ t [1;1;1] \hbox{ dla } t \in R_{+}}\), do której to osi prostopadła jest rozważana płaszczyzna o równaniu \(\displaystyle{ x+y+z-6=0}\). W zależności od wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) hiperboloida ta ma z rozważaną płaszczyzną nieskończenie wiele punktów wspólnych, które układają się w okręgi \(\displaystyle{ (m \in (0;8))}\), dokładnie jeden punkt wspólny (dla płaszczyzny stycznej) \(\displaystyle{ {(m=8)}\) lub zero punktów wspólnych \(\displaystyle{ (m>8)}\).
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Czy istnieją liczby

Post autor: Tristan »

Dziękuję za wyjaśnienia
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Czy istnieją liczby

Post autor: Rogal »

A jak dla mnie, to wynika to z aksjomatu ciągłości zbioru R : )
ODPOWIEDZ