Równanie diofantyczne z kwadratami
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Równanie diofantyczne z kwadratami
Mam rozwiązać dosyć nietypowe równanie diofantyczne..
\(\displaystyle{ x^{2}+2y^{2}=7x}\)
Wiadome jest, że \(\displaystyle{ x> 0}\), bo lewa strona równania jest większa od zera dla wszystkich \(\displaystyle{ x, y \in \ZZ}\).
Próbuję rozpisać według wzorów skróconego mnożenia i otrzymać iloczyn czynników, który pozwoliłby mi na rozpatrzenie przypadków. Jednak nie potrafię dobrać stosownych przekształceń.
\(\displaystyle{ x^{2}+2y^{2}=7x}\)
Wiadome jest, że \(\displaystyle{ x> 0}\), bo lewa strona równania jest większa od zera dla wszystkich \(\displaystyle{ x, y \in \ZZ}\).
Próbuję rozpisać według wzorów skróconego mnożenia i otrzymać iloczyn czynników, który pozwoliłby mi na rozpatrzenie przypadków. Jednak nie potrafię dobrać stosownych przekształceń.
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Równanie diofantyczne z kwadratami
\(\displaystyle{ x^2 > 7x}\) dla dostatecznie dużych \(\displaystyle{ x}\).
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Równanie diofantyczne z kwadratami
Wykresem tego jest elipsa iksy które leżą wewnątrz tej elipsy to:
\(\displaystyle{ 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7}\)
wystarczy podstawić i sprawdzić
\(\displaystyle{ 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7}\)
wystarczy podstawić i sprawdzić
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Równanie diofantyczne z kwadratami
Nie domyśliłam się, że to elipsa.. Faktycznie!
Równanie elipsy podaje się zwykle tak: \(\displaystyle{ \frac{x^{2}}{a}+\frac{y^{2}}{b}=1}\)
A to tylko jeden z przypadków, kiedy ogniska elipsy to \(\displaystyle{ (-c,0)}\) i \(\displaystyle{ (0,c)}\)
Jak zatem wygląda jakieś takie ogólniejsze równanie elipsy? Jak znaleźć ogniska tej właśnie elipsy?
Równanie elipsy podaje się zwykle tak: \(\displaystyle{ \frac{x^{2}}{a}+\frac{y^{2}}{b}=1}\)
A to tylko jeden z przypadków, kiedy ogniska elipsy to \(\displaystyle{ (-c,0)}\) i \(\displaystyle{ (0,c)}\)
Jak zatem wygląda jakieś takie ogólniejsze równanie elipsy? Jak znaleźć ogniska tej właśnie elipsy?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Równanie diofantyczne z kwadratami
To chyba nieprawdaWiadome jest, że \(\displaystyle{ x> 0}\), bo lewa strona równania jest większa od zera dla wszystkich \(\displaystyle{ x, y \in \ZZ.}\)
Ostatnio zmieniony 25 paź 2015, o 15:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Równanie diofantyczne z kwadratami
a4karo, dlaczego? Przecież mamy sumę kwadratów liczb.
Chyba, że chodziło o to, że miałam napisać nierówność nieostrą..
Chyba, że chodziło o to, że miałam napisać nierówność nieostrą..
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Równanie diofantyczne z kwadratami
Po sprostowaniu powinnam napsiać:
Wiadome jest, że lewa strona jest większa bądź równa zero, bo \(\displaystyle{ x,y \in \ZZ}\), więc \(\displaystyle{ x \ge 0}\)
Wiadome jest, że lewa strona jest większa bądź równa zero, bo \(\displaystyle{ x,y \in \ZZ}\), więc \(\displaystyle{ x \ge 0}\)
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Równanie diofantyczne z kwadratami
Precyzja jakże ważna.
A co z ogniskami elipsy? Jak je wyznaczyć?
W sumie to intuicyjnie znalazłam rozwiązania.. są to pary \(\displaystyle{ (6,2), (6,-2), (7,0), (0,0)}\).
Tylko nie wiem,czy to wszystkie możliwe.
Zastanawia mnie jednak ta elipsa..
A co z ogniskami elipsy? Jak je wyznaczyć?
W sumie to intuicyjnie znalazłam rozwiązania.. są to pary \(\displaystyle{ (6,2), (6,-2), (7,0), (0,0)}\).
Tylko nie wiem,czy to wszystkie możliwe.
Zastanawia mnie jednak ta elipsa..
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Równanie diofantyczne z kwadratami
A pamiętasz może, jak wygląda równanie elipsy?
Twoje równanie można zapisać jako \(\displaystyle{ x^{2}-7x+2y^{2}=0}\). Spróbuj dodać do obu stron taką liczbę, by dopełnić \(\displaystyle{ x^{2}-7x}\) do kwadratu różnicy. Wtedy środek elipsy masz już za darmochę, a trochę dalszych przekształceń pozwoli Ci odczytać długości półosi elipsy. No a ogniska będą leżały, jak widać, na osi \(\displaystyle{ OX}\) i z tego oraz ze znajomości środka elipsy można będzie je wyliczyć (tzn. ich współrzędne).
Twoje równanie można zapisać jako \(\displaystyle{ x^{2}-7x+2y^{2}=0}\). Spróbuj dodać do obu stron taką liczbę, by dopełnić \(\displaystyle{ x^{2}-7x}\) do kwadratu różnicy. Wtedy środek elipsy masz już za darmochę, a trochę dalszych przekształceń pozwoli Ci odczytać długości półosi elipsy. No a ogniska będą leżały, jak widać, na osi \(\displaystyle{ OX}\) i z tego oraz ze znajomości środka elipsy można będzie je wyliczyć (tzn. ich współrzędne).
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Równanie diofantyczne z kwadratami
\(\displaystyle{ x^{2}-7x+2y^{2}=0}\)
\(\displaystyle{ \left(x-\frac{7}{2}\right)^{2}+2y^{2}=\frac{49}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x-\frac{7}{2})^{2}}{\frac{49}{4}}+\frac{y^{2}}{\frac{49}{8}}=1}\)
Zatem mam wyliczone \(\displaystyle{ a, b}\):
\(\displaystyle{ a= \frac{7}{2}}\)
\(\displaystyle{ b = \frac{7}{2\sqrt{2}}}\)
środek elipsy to \(\displaystyle{ (\frac{7}{2},0)}\)
\(\displaystyle{ \left(x-\frac{7}{2}\right)^{2}+2y^{2}=\frac{49}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x-\frac{7}{2})^{2}}{\frac{49}{4}}+\frac{y^{2}}{\frac{49}{8}}=1}\)
Zatem mam wyliczone \(\displaystyle{ a, b}\):
\(\displaystyle{ a= \frac{7}{2}}\)
\(\displaystyle{ b = \frac{7}{2\sqrt{2}}}\)
środek elipsy to \(\displaystyle{ (\frac{7}{2},0)}\)
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Równanie diofantyczne z kwadratami
Długość osi wielkiej to \(\displaystyle{ 2a}\) czyli \(\displaystyle{ 7}\), a osi małęj \(\displaystyle{ 2b}\) czyli \(\displaystyle{ \frac{7}{\sqrt{2}}}\).
Tylko za nic w świecie nie mogę znaleźć, jak wyznaczyć środki ognisk.
Tylko za nic w świecie nie mogę znaleźć, jak wyznaczyć środki ognisk.