Udowodnij, że dla każdego \(\displaystyle{ n \in N}\)
zachodzi nierówność
\(\displaystyle{ \frac{1}{n} + \frac{1}{n+1} + ... + \frac{1}{2n} \le \frac{1}{2}}\)
Dowód indukcyjny
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Dowód indukcyjny
Tu nie potrzebujesz zadnej indukcji
Odpowiedz na dwa pytania
1) ile jest elementow w sumie po lewej stronie nierownosci
2) jak sie maja wszystkie elemnty po lewej stronie neirownosci do elemntu \(\displaystyle{ \frac{1}{2n}}\)
Odpowiedz na dwa pytania
1) ile jest elementow w sumie po lewej stronie nierownosci
2) jak sie maja wszystkie elemnty po lewej stronie neirownosci do elemntu \(\displaystyle{ \frac{1}{2n}}\)