Ciąg Sturma, problem końcowy

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
ralph994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 8 paź 2014, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża
Podziękował: 4 razy

Ciąg Sturma, problem końcowy

Post autor: ralph994 »

Witam,
Mam zadanie w którym mam wskazać ile zer ma dany wielomian \(\displaystyle{ x^{3}-4x^{2}-7x+7}\)
Muszę rozwiązać przykład ciągiem Sturma. Dzieląc wielomiany (przedostatni z ostatnim) otrzymałem następujące wyniki:
\(\displaystyle{ p0(x)=p(x)=x^{3}-4x^{2}-7x+7}\)
\(\displaystyle{ p1(x)=-p'(x)=-3x^{2}+8x+7}\)
\(\displaystyle{ p2(x)=p(x)=74x-35}\)
\(\displaystyle{ p3(x)=p(x)=-55377}\)
I tutaj się zatrzymałem. Wiem że muszę stworzyć jakąś tabelkę z której będę odczytywał ilość zmiany znaków lecz nie mam pojęcia o co w tym chodzi. Mógłby ktoś powiedzieć co mam dalej zrobić ?
Z góry dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Ciąg Sturma, problem końcowy

Post autor: arek1357 »

Bez żadnego Sturma którego zresztą nie znam osobiście, mogę Ci zaręczyć , że ten wielomian ma trzy rzeczywiste pierwiastki: jeden ujemny i dwa dodatnie!
ODPOWIEDZ