Wykaż nierówność

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Bandysc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 16 wrz 2012, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 10 razy

Wykaż nierówność

Post autor: Bandysc »

Witam, mam problem z następującą nierównością:

\(\displaystyle{ \frac{ a_{1} \cdot a_{2} \cdot ... \cdot a_{n} }{(a_{1} + a_{2} + ... + a_{n})^{n}} \le
\frac{(1-a_1)(1-a_2)...(1-a_n)}{[(1-a_1)+(1-a_2)+...+(1-a_n)]^n}}\)

dla \(\displaystyle{ 0<a_i \le \frac{1}{2}}\)

Niestety nie mam za bardzo pomysłu co z tym zrobić, ktoś może ma jakieś pomysły?


p.s. mam nadzieję, że dobry dział?
Ostatnio zmieniony 20 paź 2015, o 16:24 przez Bandysc, łącznie zmieniany 1 raz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Wykaż nierówność

Post autor: a4karo »

To jest nierównośc Ky-Fan. Znajdziesz w wiki.
ODPOWIEDZ