Zbiór liczb niewymiernych
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 19 paź 2006, o 15:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wołomin
- Podziękował: 24 razy
Zbiór liczb niewymiernych
Liczby \(\displaystyle{ -\sqrt{3}}\) ; \(\displaystyle{ -12\frac{1}{3}}\) oraz \(\displaystyle{ 2-\sqrt{2}}\) są liczbami niewymiernymi?
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 5 lip 2007, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z dobrego domu
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Zbiór liczb niewymiernych
a) jest niewymierna, odsyłam TU
b) liczba wymierna to taka liczba, którą da się przedstawić w postaci p/q, gdzie p, q to liczby całkowite względnie pierwsze (ich największy wspólny dzielnik jest równy 1), więc \(\displaystyle{ -12\frac{1}{3}=\frac{-37}{3}}\), co jest zgodne z założeniami, więc ta liczba jest liczbą wymierną
c) tu udowadniasz, że 2 jest wymierna (jak w b) ), następnie, że \(\displaystyle{ -\sqrt{2}}\) jest niewymierna (jak w a) ), a różnica liczby wymiernej i niewymiernej jest niewymierna, co potwierdza, że ta liczba jest niewymierna
b) liczba wymierna to taka liczba, którą da się przedstawić w postaci p/q, gdzie p, q to liczby całkowite względnie pierwsze (ich największy wspólny dzielnik jest równy 1), więc \(\displaystyle{ -12\frac{1}{3}=\frac{-37}{3}}\), co jest zgodne z założeniami, więc ta liczba jest liczbą wymierną
c) tu udowadniasz, że 2 jest wymierna (jak w b) ), następnie, że \(\displaystyle{ -\sqrt{2}}\) jest niewymierna (jak w a) ), a różnica liczby wymiernej i niewymiernej jest niewymierna, co potwierdza, że ta liczba jest niewymierna