Wykaż, że liczby są wymierne
-
- Użytkownik
- Posty: 1371
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 14 razy
Wykaż, że liczby są wymierne
Wykaż, że jeżeli liczby \(\displaystyle{ a,b, \sqrt{a}+ \sqrt{b} \in Q}\) to liczby\(\displaystyle{ \sqrt{a}, \sqrt{b} \in Q}\).
Proszę o sprawdzenie poniższego dowodu:
Oznaczmy:
\(\displaystyle{ a= \frac{p}{q},b= \frac{m}{n}, \sqrt{ \frac{p}{q} }+ \sqrt{ \frac{m}{n} }= \frac{s}{t}}\),gdzie \(\displaystyle{ a,b,m,n,s,t \in Z}\). Podnieśmy równość \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{p}{q} }+ \sqrt{ \frac{m}{n} }= \frac{s}{t}}\) do kwadratu, otrzymamy:
\(\displaystyle{ \frac{p}{q}+2 \sqrt{ \frac{pm}{qn} }+ \frac{m}{n}= \frac{s ^{2} }{t ^{2} }}\). Dalej mamy:
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{pm}{qn} }= \frac{s ^{2} }{2t ^{2} }- \frac{m}{2n}- \frac{p}{2q}}\). Prawa strona jest wymierna, oznaczmy ją przez \(\displaystyle{ \frac{a}{b},a,b \in Q}\).Mamy
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{p}{q} }\sqrt{ \frac{m}{n} }= \frac{a}{b} \Leftrightarrow \sqrt{ \frac{p}{q} }=\frac{a}{b}\sqrt{ \frac{n}{m} }}\). Mamy też \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{p}{q} }= \frac{s}{t}-\sqrt{ \frac{m}{n} }}\).Stąd:
\(\displaystyle{ \frac{s}{t}-\sqrt{ \frac{m}{n} }- \frac{a}{b}\sqrt{ \frac{n}{m}}\). Mnożymy razy \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{m}{n} }}\) i mamy:
\(\displaystyle{ \frac{s}{t} \sqrt{ \frac{m}{n} }- \frac{m}{n}- \frac{a}{b} \cdot 1=0}\). Czyli:
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{m}{n}}= \frac{t}{s}\left( \frac{m}{n}+ \frac{a}{b} \right)}\). Prawa strona należy do wymiernych zatem lewa też. Rozumowanie dla \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{p}{q} }}\) jest analogiczne.
Zgadza się?
Jeśli można to zadanie zrobić inaczej proszę o komentarz.
Proszę o sprawdzenie poniższego dowodu:
Oznaczmy:
\(\displaystyle{ a= \frac{p}{q},b= \frac{m}{n}, \sqrt{ \frac{p}{q} }+ \sqrt{ \frac{m}{n} }= \frac{s}{t}}\),gdzie \(\displaystyle{ a,b,m,n,s,t \in Z}\). Podnieśmy równość \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{p}{q} }+ \sqrt{ \frac{m}{n} }= \frac{s}{t}}\) do kwadratu, otrzymamy:
\(\displaystyle{ \frac{p}{q}+2 \sqrt{ \frac{pm}{qn} }+ \frac{m}{n}= \frac{s ^{2} }{t ^{2} }}\). Dalej mamy:
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{pm}{qn} }= \frac{s ^{2} }{2t ^{2} }- \frac{m}{2n}- \frac{p}{2q}}\). Prawa strona jest wymierna, oznaczmy ją przez \(\displaystyle{ \frac{a}{b},a,b \in Q}\).Mamy
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{p}{q} }\sqrt{ \frac{m}{n} }= \frac{a}{b} \Leftrightarrow \sqrt{ \frac{p}{q} }=\frac{a}{b}\sqrt{ \frac{n}{m} }}\). Mamy też \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{p}{q} }= \frac{s}{t}-\sqrt{ \frac{m}{n} }}\).Stąd:
\(\displaystyle{ \frac{s}{t}-\sqrt{ \frac{m}{n} }- \frac{a}{b}\sqrt{ \frac{n}{m}}\). Mnożymy razy \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{m}{n} }}\) i mamy:
\(\displaystyle{ \frac{s}{t} \sqrt{ \frac{m}{n} }- \frac{m}{n}- \frac{a}{b} \cdot 1=0}\). Czyli:
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{m}{n}}= \frac{t}{s}\left( \frac{m}{n}+ \frac{a}{b} \right)}\). Prawa strona należy do wymiernych zatem lewa też. Rozumowanie dla \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{p}{q} }}\) jest analogiczne.
Zgadza się?
Jeśli można to zadanie zrobić inaczej proszę o komentarz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1666
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 447 razy
Wykaż, że liczby są wymierne
Jeżeli \(\displaystyle{ a=b=0}\), to sprawa jest oczywista. Jeżeli nie, to \(\displaystyle{ \sqrt{a}-\sqrt{b}=\frac{a-b}{\sqrt{a}+\sqrt{b}}\in\mathbb{Q}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Wykaż, że liczby są wymierne
Nie wolno użyc \(\displaystyle{ a,b}\) bo oznaczaja one już coś innego. Poza tym jak już używasz tego przedstawienia, to \(\displaystyle{ a,b\in \ZZ}\)Prawa strona jest wymierna, oznaczmy ją przez \(\displaystyle{ \frac{a}{b},a,b \in Q}\).Mamy
Czegoś tu brak.Stąd:
\(\displaystyle{ \frac{s}{t}-\sqrt{ \frac{m}{n} }- \frac{a}{b}\sqrt{ \frac{n}{m}.}\)
Zauważ, że nigdzie nie wykorzystywałeś przedstawień postaci \(\displaystyle{ m/n, p/q, s/t}\), wystarczyło zatem napisać np \(\displaystyle{ p,q,r}\) i pamietać, że są one wymierne.
-
- Użytkownik
- Posty: 1371
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 14 razy
Wykaż, że liczby są wymierne
Bosa Nike- ale my nie mamy udowadniać, że \(\displaystyle{ \sqrt{a}-\sqrt{b}\in\mathbb{Q}}\), tylko, że \(\displaystyle{ \sqrt{a}\in\mathbb{Q}}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{b}\in\mathbb{Q}}\), a to z tego chyba nie wynika...
a4karo- Zgadza się, użycie literek a i b było nieprawidłowe.
\(\displaystyle{ \frac{s}{t}-\sqrt{ \frac{m}{n} }- \frac{a}{b}\sqrt{ \frac{n}{m}}\)
A czego Twoim zdaniem brakuje tutaj?
Co do przedstawień w postaci ułamków to może i prawda, że nie wykorzystywałem, ale to chyba nie jest błąd?
a4karo- Zgadza się, użycie literek a i b było nieprawidłowe.
\(\displaystyle{ \frac{s}{t}-\sqrt{ \frac{m}{n} }- \frac{a}{b}\sqrt{ \frac{n}{m}}\)
A czego Twoim zdaniem brakuje tutaj?
Co do przedstawień w postaci ułamków to może i prawda, że nie wykorzystywałem, ale to chyba nie jest błąd?
- karolex123
- Użytkownik
- Posty: 751
- Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 127 razy
Wykaż, że liczby są wymierne
Ależ wynika- skoro liczby \(\displaystyle{ \sqrt{a}+ \sqrt{b}}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{a}- \sqrt{b}}\) są wymierne, to ich suma także jest wymierna (łatwo to pokazać).
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Wykaż, że liczby są wymierne
Tak jak Pan a4karo napisał w równaniu \(\displaystyle{ \frac{s}{t}-\sqrt{ \frac{m}{n} }- \frac{a}{b}\sqrt{ \frac{n}{m}}\) czegoś brak.
Wracając do poprawności.
Wracając do poprawności.
Reasumując, pomnożyłeś jakąs liczbę przez jakąś liczbę otrzymując liczbę wymierną. Mnożąc liczbę niewymierną przez niewymierną również otrzymamy liczbę wymierną. Dużo tutaj nieścisłości.\(\displaystyle{ \frac{s}{t}-\sqrt{ \frac{m}{n} }- \frac{a}{b}\sqrt{ \frac{n}{m}}\). Mnożymy razy \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{m}{n} }}\) i mamy:
\(\displaystyle{ \frac{s}{t} \sqrt{ \frac{m}{n} }- \frac{m}{n}- \frac{a}{b} \cdot 1=0}\). Czyli:
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{m}{n}}= \frac{t}{s}\left( \frac{m}{n}+ \frac{a}{b} \right)}\). Prawa strona należy do wymiernych zatem lewa też.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Wykaż, że liczby są wymierne
Tu akurat rozumowanie jest OK, choć można było wyliczyć ten pierwiastek bez mnożenia.Zahion pisze: Wracając do poprawności.Reasumując, pomnożyłeś jakąs liczbę przez jakąś liczbę otrzymując liczbę wymierną. Mnożąc liczbę niewymierną przez niewymierną również otrzymamy liczbę wymierną. Dużo tutaj nieścisłości.\(\displaystyle{ \frac{s}{t}-\sqrt{ \frac{m}{n} }- \frac{a}{b}\sqrt{ \frac{n}{m}}\). Mnożymy razy \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{m}{n} }}\) i mamy:
\(\displaystyle{ \frac{s}{t} \sqrt{ \frac{m}{n} }- \frac{m}{n}- \frac{a}{b} \cdot 1=0}\). Czyli:
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{m}{n}}= \frac{t}{s}\left( \frac{m}{n}+ \frac{a}{b} \right)}\). Prawa strona należy do wymiernych zatem lewa też.
Dowód powinien być maksymalnie przejrzysty, więc naduzywanie symboli - choć nie jest błędem - jest grzechem.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Wykaż, że liczby są wymierne
Tego brak.Dario1 pisze:\(\displaystyle{ \frac{s}{t}-\sqrt{\frac{m}{n}}-\frac{a}{b}\sqrt{\frac{n}{m}}{\red{=0}}}\)
@Zahion
Dobrze zrobił. Dzięki mnożeniu pozostał jeden pierwiastek zamiast dwóch i można go było wyizolować po jednej stronie równania.