dowód nierówność / silnia

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
rabbitvon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 3 kwie 2013, o 17:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kościan

dowód nierówność / silnia

Post autor: rabbitvon »

Prosiłbym o pokazanie mi dowodu na:
\(\displaystyle{ \left( 2n\right)! < 2 ^{2n}\left( n!\right) ^{2} }}\)

Będę wdzięczny za pomoc
Ostatnio zmieniony 14 paź 2015, o 21:49 przez rabbitvon, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

dowód nierówność / silnia

Post autor: Premislav »

394583.htm
rabbitvon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 3 kwie 2013, o 17:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kościan

dowód nierówność / silnia

Post autor: rabbitvon »

--edit-- poprawiony post bo napisałam wcześniej co innego niż chciałam, pomyliły mi się wzory
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

dowód nierówność / silnia

Post autor: Premislav »

Można indukcyjnie. Dla \(\displaystyle{ n=1}\) jest to prawdą. Następnie oznaczmy przez \(\displaystyle{ L_{k}}\) wartość lewej strony dla \(\displaystyle{ n=k \in \NN^{+}}\), zaś przez \(\displaystyle{ R_{k}}\) wartość prawej strony dla \(\displaystyle{ n=k\in \NN^{+}}\). Wtedy \(\displaystyle{ \frac{L_{k+1}}{L_{k}}=(2k+1)(2k+2)}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{R_{k+1}}{R_{k}}=4(k+1)^{2}> \frac{L_{k+1}}{L_{k}}}\). To pozwala na łatwą realizację drugiego kroku indukcyjnego.
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1657
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 472 razy

dowód nierówność / silnia

Post autor: timon92 »

\(\displaystyle{ \frac{(2n)!}{(n!)^2} = {2n \choose n} < \sum_{k=0}^{2n} {2n \choose k} = 2^{2n}}\)
ODPOWIEDZ