Udowodnij niewymierność

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Udowodnij niewymierność

Post autor: Dario1 »

Udowodnij niewymierność:
\(\displaystyle{ \log _{2} 7}\)

Proszę o sprawdzenie poniższego dowodu:
Założmy niewprost, że ta liczba jest wymierna to znaczy istnieje ułamek nieskracalny \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\) taki, że
\(\displaystyle{ \log _{2} 7=\frac{p}{q}}\). Wtedy:
\(\displaystyle{ q\log _{2} 7=p}\)
\(\displaystyle{ \log _{2} 7 ^{q} =p}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{p}=7 ^{q}}\)
i teraz widzimy, że po lewej stronie mamy iloczyn dwójek, a po prawej iloczyn siódemek, są to liczby pierwsze, zatem ta równość zachodzi nie może czyli ta liczba jest niewymierna.

Jeśli można było to zadanie zrobić prościej/lepiej to proszę o komentarz.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Udowodnij niewymierność

Post autor: SlotaWoj »

Nie da się prościej.
ODPOWIEDZ