Przedstawienie jedynki
-
- Użytkownik
- Posty: 279
- Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lub
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 21 razy
Przedstawienie jedynki
Czy istnieją parami różne liczby naturalne \(\displaystyle{ n_{1}, n_{2},..., n_{2005}}\), że \(\displaystyle{ 1= \frac{1}{n_{1}} + \frac{1}{n_{2}}+...+ \frac{1}{n_{2005}}}\)?
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Przedstawienie jedynki
Tak. Niech \(\displaystyle{ n_1 = 2}\). Dla \(\displaystyle{ 2004 \ge k \ge 2}\) określamy
\(\displaystyle{ n_k = 1 + \left[ \sum_{i = 1}^{k-1} \frac{1}{n_i} \right]^{-1}}\).
\(\displaystyle{ n_k = 1 + \left[ \sum_{i = 1}^{k-1} \frac{1}{n_i} \right]^{-1}}\).
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Przedstawienie jedynki
\(\displaystyle{ n _{1}=2 \\ n _{2}=3 \\ n _{3}=1+\left[ \frac{1}{2}+ \frac{1}{3} \right] ^{-1}=1+ \frac{6}{5} \not\in \NN}\)
Przykładowy zestaw liczb spełniający treść zadania:
\(\displaystyle{ n _{k}=2 ^{k }}\) dla \(\displaystyle{ k \in \left\{ 1,2,....., 2003\right\}}\)
\(\displaystyle{ n _{2004}=3 \cdot 2 ^{2003 } \\ n _{2005}=3 \cdot 2 ^{2002 }}\)
Przykładowy zestaw liczb spełniający treść zadania:
\(\displaystyle{ n _{k}=2 ^{k }}\) dla \(\displaystyle{ k \in \left\{ 1,2,....., 2003\right\}}\)
\(\displaystyle{ n _{2004}=3 \cdot 2 ^{2003 } \\ n _{2005}=3 \cdot 2 ^{2002 }}\)
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Przedstawienie jedynki
Przy przepisywaniu zjadłam jedynkę...
\(\displaystyle{ n_k = 1 + \left[{\color{blue} 1 - } \sum_{i = 1}^{k-1} \frac{1}{n_i} \right]^{-1}}\)
Jest to zachłanne przedstawienie jedynki metodą starożytnych (chodzi o ułamki egipskie).
\(\displaystyle{ n_k = 1 + \left[{\color{blue} 1 - } \sum_{i = 1}^{k-1} \frac{1}{n_i} \right]^{-1}}\)
Jest to zachłanne przedstawienie jedynki metodą starożytnych (chodzi o ułamki egipskie).
-
- Użytkownik
- Posty: 279
- Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lub
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 21 razy
Przedstawienie jedynki
Ok dzięki chociaż już sobie z tym poradziłem, nie wiem dlaczego od razu nie skojarzyłem tego z równością \(\displaystyle{ 1= \frac{1}{2} + \frac{1}{3} + \frac{1}{6}}\).