Wyznaczyć ciągi liczb naturalnych

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lub
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 21 razy

Wyznaczyć ciągi liczb naturalnych

Post autor: mint18 »

Wyznaczyć wszystkie ciągi liczb naturalnych \(\displaystyle{ a_{n}}\) spełniające następujące warunki:
1) \(\displaystyle{ a_{n} \le n \sqrt{n}}\) dla dowolnej liczby \(\displaystyle{ n \ge 1}\),
2) dla dowolnych różnych \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ n}\) różnica \(\displaystyle{ a_{m} - a_{n}}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ m-n}\).

To co pogrubione, zostało dodane w edycji. Zadanie 13 stąd
Ostatnio zmieniony 9 paź 2015, o 17:31 przez mint18, łącznie zmieniany 2 razy.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22206
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Wyznaczyć ciągi liczb naturalnych

Post autor: a4karo »

Przeciez ich są nieprzebrane krocie.
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lub
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 21 razy

Wyznaczyć ciągi liczb naturalnych

Post autor: mint18 »

Na pewno? Takie jest polecenie do tego zadania
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22206
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Wyznaczyć ciągi liczb naturalnych

Post autor: a4karo »

OK, jednoczesnie ona... W takim razie to ma sens.

SPrawdż, czemu jest równe \(\displaystyle{ a_{p+1}}\) dla \(\displaystyle{ p}\) pierwszych
ODPOWIEDZ