wykazywanie równania

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
ptysia12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 wrz 2015, o 15:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lębork

wykazywanie równania

Post autor: ptysia12 »

Proszę o pomoc:

Udowodnij, że jeżeli dla liczb \(\displaystyle{ a,b >0}\) prawdziwa jest równość:

\(\displaystyle{ \frac{a}{b+1} = \frac{b}{a+1}}\) to
\(\displaystyle{ \frac{(a+b) ^{2} }{a ^{2} } + \frac{(a+b) ^{2} }{b ^{2} } =8}\)

z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2015, o 16:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

wykazywanie równania

Post autor: Kartezjusz »

Po wymnożeniu na krzyż założonej równości mamy \(\displaystyle{ a^{2}+a=b^{2}+b}\)
\(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}+a-b=(a-b)(a+b+1)=0}\) Stąd wynika, że równość zachodzi ,jak liczby są równe, albo sumują się do \(\displaystyle{ -1}\) ale drugi wypadek jest niewykonalny, bo obie są liczby dodatnie.
Wstawiając\(\displaystyle{ a=b}\) otrzymujemy żądaną równość
ptysia12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 wrz 2015, o 15:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lębork

wykazywanie równania

Post autor: ptysia12 »

i wszystko jasne, banał jakich mało, bardzo dziękuję
ODPOWIEDZ