oszacuj błąd względny sprawdzenie
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: szczebrzeszyn
- Podziękował: 5 razy
oszacuj błąd względny sprawdzenie
liczby \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są liczbami dokładnymi. natomiast \(\displaystyle{ \sim a=0.1}\) i \(\displaystyle{ \sim b=1}\) ich przybliżeniami otrzymywanym na drodze zaokrąglania oszacuj błąd względny dla a\(\displaystyle{ \sqrt{b}}\) mnie wyszło że błąd względny może wynieść mniej niż \(\displaystyle{ 1.5}\)
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2015, o 23:36 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Poprawa wiadomości. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
oszacuj błąd względny sprawdzenie
Gdy zaokrąglanie było w „górę/w dół” od połowy rzędu ostatniej cyfry dokładnej, to błąd względny jest mniejszy niż \(\displaystyle{ 0,75}\), bo \(\displaystyle{ \Delta a=0,05}\) i \(\displaystyle{ \Delta b=0,5}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: szczebrzeszyn
- Podziękował: 5 razy
oszacuj błąd względny sprawdzenie
jak to by zrobić ponieważ dochodzę do momentu że biorę dolne zakresy które są identyczne ja delta i mi wychodzi że 1