Stała wartość wyrażenia.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Stała wartość wyrażenia.

Post autor: pawlo392 »

Witam! Mam takie oto zadanie. Uzasadnij, że dla każdej liczby \(\displaystyle{ x \in \left( -1;5\right)}\) wyrażenie \(\displaystyle{ \sqrt{4x ^{2}+12x+9 }+2 \sqrt{x ^{2}-12x+36 }}\) ma stałą wartość wyrażenia. Czy gdybym na maturze sprawdzał to wyrażenie po kolei dla liczb \(\displaystyle{ 0,1,2,3,4}\) to egzaminator by mi to uznał ?
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Stała wartość wyrażenia.

Post autor: AiDi »

Nie uznałby. Sprawdzasz dla konkretnych liczb, a \(\displaystyle{ x}\)-ów jest przecież nieskończenie wiele. Wyrażenia podpierwiastkowe trzeba zwinąć do pełnego kwadratu (wzory skróconego mnożenia).
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Stała wartość wyrażenia.

Post autor: pawlo392 »

Nie rozumiem, przecież sprawdzam dla x-ów wymienionych w poleceniu.
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2015, o 23:00 przez pawlo392, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Stała wartość wyrażenia.

Post autor: Medea 2 »

W ten sposób możesz "pokazać", że funkcja \(\displaystyle{ \sin (2\pi x)}\) jest stała, poprzez sprawdzenie jej wartości dla \(\displaystyle{ x \in \ZZ}\).

Niezrozumienie bierze się chyba z tego, że nie wiesz jeszcze, że \(\displaystyle{ (-1,5) = \{x \in \RR : -1 < x <5\}}\), a to jest co innego niż \(\displaystyle{ \{-1, 0, \ldots, 4, 5\}}\).
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Stała wartość wyrażenia.

Post autor: pawlo392 »

Medea 2 pisze:
Niezrozumienie bierze się chyba z tego, że nie wiesz jeszcze, że \(\displaystyle{ (-1,5) = \{x \in \RR : -1 < x <5\}}\), a to jest co innego niż \(\displaystyle{ \{-1, 0, \ldots, 4, 5\}}\).
Tak, już rozumiem.
Czyli jeśli dobrze mi się wydaje mam to wyrażenie przedstawić jako wartość bezwzględną czyli :
\(\displaystyle{ \left| 2x+3\right|+\left| 2x-12\right|}\). I teraz można by rzecz że wyrażenie \(\displaystyle{ a=2x}\) jest takie samo w obu wartościach bezwzględnych dlatego biorę pod uwagę drugi składnik sumy i różnicy odpowiednio w wartościach. Czy dobrze myślę?
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Stała wartość wyrażenia.

Post autor: AiDi »

Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi. Wyrażenie masz dobrej postaci, teraz trzeba zauważyć, że w rozpatrywanym przedziale, wyrażenie pod pierwszym modułem jest dodatnie, a pod drugim ujemne. I trzeba, wiedząc to, odpowiednio pozbyć się modułów.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Stała wartość wyrażenia.

Post autor: pawlo392 »

AiDi pisze:Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi. Wyrażenie masz dobrej postaci, teraz trzeba zauważyć, że w rozpatrywanym przedziale, wyrażenie pod pierwszym modułem jest dodatnie, a pod drugim ujemne. I trzeba, wiedząc to, odpowiednio pozbyć się modułów.
No właśnie tak. Dzięki.
ODPOWIEDZ