Oblicz sumę.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Oblicz sumę.

Post autor: pawlo392 »

Witam. Nie wiem jak to"ugryźć". \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{1}+ \sqrt{2} }+ \frac{1}{ \sqrt{2}+ \sqrt{3}} +....+ \frac{1}{ \sqrt{99}+ \sqrt{100} } }}\)
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Oblicz sumę.

Post autor: mortan517 »

Każdy ułamek przez sprzężenie
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Oblicz sumę.

Post autor: pawlo392 »

Pozwoli mi to uprościć mianowniki, każdy mianownik to będzie - 1.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Oblicz sumę.

Post autor: mortan517 »

Tak i wszystkie liczniki podziel właśnie przez to \(\displaystyle{ -1}\) i zobacz czy nic się nie skraca.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Oblicz sumę.

Post autor: pawlo392 »

No tak, będzie się tak skracać aż do \(\displaystyle{ \sqrt{100}}\). Ostateczny wynik to 9. Dzięki.
ODPOWIEDZ