Ukryta treść:
Szczególny zbiór
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Szczególny zbiór
Niech \(\displaystyle{ X= \{(a, b) \ 0< a, b <1 \ : 3a+7b \in Z \ \ 5a+b \in Z \}}\). Ile to \(\displaystyle{ |X|}\) ?
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Szczególny zbiór
Jeżeli \(\displaystyle{ 3a+7b}\) i \(\displaystyle{ 5a+b}\) są całkowite, to \(\displaystyle{ 3a-7 \cdot 5 a = -32a}\) też jest całkowita, zatem
\(\displaystyle{ a = \frac{k}{32}}\)
dla całkowitego \(\displaystyle{ k}\). Możemy jeszcze odjąć od \(\displaystyle{ 15a + 3b}\) liczbę \(\displaystyle{ 15a + 35b}\), zatem \(\displaystyle{ 32b}\) też jest całkowita i
\(\displaystyle{ b = \frac{l}{32}}\).
Pozostaje sprawdzić \(\displaystyle{ 31^2}\) ułamków... Żmudna praca. Pasuje trzydzieści jeden z nich, dla \(\displaystyle{ 1 \le k \le 31}\) oraz \(\displaystyle{ l = 27k}\) (modulo \(\displaystyle{ 32}\)).
\(\displaystyle{ a = \frac{k}{32}}\)
dla całkowitego \(\displaystyle{ k}\). Możemy jeszcze odjąć od \(\displaystyle{ 15a + 3b}\) liczbę \(\displaystyle{ 15a + 35b}\), zatem \(\displaystyle{ 32b}\) też jest całkowita i
\(\displaystyle{ b = \frac{l}{32}}\).
Pozostaje sprawdzić \(\displaystyle{ 31^2}\) ułamków... Żmudna praca. Pasuje trzydzieści jeden z nich, dla \(\displaystyle{ 1 \le k \le 31}\) oraz \(\displaystyle{ l = 27k}\) (modulo \(\displaystyle{ 32}\)).
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Szczególny zbiór
Przegięłaś, Medeo
Pierwsze wyrażenie może przyjmować dziewięć wartości, drugie 5. Pozostaje do rozwiązania 45 układów równań.
excel zrobi to w 5 minut
A jeszcze prościej narysować te 14 prostych na płaszczyźnie i zobaczyć, które punkty przecięcia wpadają do kwadratu jednostkowego.
Pierwsze wyrażenie może przyjmować dziewięć wartości, drugie 5. Pozostaje do rozwiązania 45 układów równań.
excel zrobi to w 5 minut
A jeszcze prościej narysować te 14 prostych na płaszczyźnie i zobaczyć, które punkty przecięcia wpadają do kwadratu jednostkowego.