Liczba cyfr

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lub
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 21 razy

Liczba cyfr

Post autor: mint18 »

Ile cyfr ma liczba \(\displaystyle{ 2^{{2}^{16}}}\) ? Czy mógłby mi to ktoś wytłumaczyć krok po kroku z zastosowaniem logarytmów?
Awatar użytkownika
Chewbacca97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 120 razy

Liczba cyfr

Post autor: Chewbacca97 »

Logarytm dziesiętny informuje nas o liczbie cyfr. Cytując pewnego użytkownika, który mnie tej metody nauczył:
szw1710 pisze:Rozwiązanie metodą brute force, ale szybkie i skuteczne
Przejdźmy więc do rzeczy: \(\displaystyle{ 2^{2^{16}} = 2^{65536}}\) oraz \(\displaystyle{ \log 2 = 0,301029}\).

\(\displaystyle{ \left\lfloor \log 2^{65536} \right\rfloor + 1 = \left\lfloor 65536 \cdot \log 2 \right\rfloor + 1 = \left\lfloor 65536 \cdot 0,301029 \right\rfloor + 1 = \\ = \left\lfloor 19728,2955 \right\rfloor + 1 = 19729}\)

Zatem liczba \(\displaystyle{ 2^{2^{16}}}\) ma \(\displaystyle{ 19729}\) cyfr.
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lub
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 21 razy

Liczba cyfr

Post autor: mint18 »

Właśnie ja nie wiem dlaczego ta ilość cyfr wynika z logarytmów
Awatar użytkownika
Chewbacca97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 120 razy

Liczba cyfr

Post autor: Chewbacca97 »

Należy zauważyć, że liczby od \(\displaystyle{ 10}\) do \(\displaystyle{ 99}\) mają część całkowitą logarytmu dziesiętnego równą \(\displaystyle{ 1}\). Dalej liczby od \(\displaystyle{ 100}\) do \(\displaystyle{ 999}\) mają część całkowitą logarytmu dziesiętnego równą \(\displaystyle{ 2}\). Dalej liczby od \(\displaystyle{ 1000}\) do \(\displaystyle{ 9999}\) mają część całkowitą logarytmu dziesiętnego równą \(\displaystyle{ 3}\). Należy uogólnić tę obserwację.
ODPOWIEDZ