Własności liczb całkowitych-równania.
- pawlo392
- Użytkownik
- Posty: 1085
- Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło/Kraków
- Podziękował: 270 razy
- Pomógł: 34 razy
Własności liczb całkowitych-równania.
Witam! Posiadam takie oto zadania.
1. znajdź wszystkie pary liczb całkowitych spełniających równanie \(\displaystyle{ xy+5x+2y+3=0}\)
2. Znajdź wszystkie pary liczb naturalnych spełniających równanie \(\displaystyle{ 2y ^{2}+xy-x ^{2}=35}\)
Nie wiem jak zacząć.
1. znajdź wszystkie pary liczb całkowitych spełniających równanie \(\displaystyle{ xy+5x+2y+3=0}\)
2. Znajdź wszystkie pary liczb naturalnych spełniających równanie \(\displaystyle{ 2y ^{2}+xy-x ^{2}=35}\)
Nie wiem jak zacząć.
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2015, o 21:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
Własności liczb całkowitych-równania.
1. \(\displaystyle{ xy+5x+2y+3=0 \Leftrightarrow \left( x+2\right) \left( y+5\right) = 7}\)
Pamiętając, że \(\displaystyle{ 7=1 \cdot 7=7 \cdot 1=\left( -1\right) \left( -7\right) =\left( -7\right) \left( -1\right)}\) musisz rozwiązać układ równań i dostaniesz pary liczb całkowitych spełniających równanie.
Pamiętając, że \(\displaystyle{ 7=1 \cdot 7=7 \cdot 1=\left( -1\right) \left( -7\right) =\left( -7\right) \left( -1\right)}\) musisz rozwiązać układ równań i dostaniesz pary liczb całkowitych spełniających równanie.
- pawlo392
- Użytkownik
- Posty: 1085
- Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło/Kraków
- Podziękował: 270 razy
- Pomógł: 34 razy
Własności liczb całkowitych-równania.
Tak, już rozumiem. Ale nie rozumiem tego co napisał piasek101Chewbacca97 pisze:1. \(\displaystyle{ xy+5x+2y+3=0 \Leftrightarrow \left( x+2\right) \left( y+5\right) = 7}\)
Pamiętając, że \(\displaystyle{ 7=1 \cdot 7=7 \cdot 1=\left( -1\right) \left( -7\right) =\left( -7\right) \left( -1\right)}\) musisz rozwiązać układ równań i dostaniesz pary liczb całkowitych spełniających równanie.
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
Własności liczb całkowitych-równania.
Rozpisz sobie \(\displaystyle{ \left( y^2-x^2\right) =\left( y+x\right) \left( y-x\right)}\) i dalej spróbuj całość przedstawić w postaci iloczynu.
- pawlo392
- Użytkownik
- Posty: 1085
- Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło/Kraków
- Podziękował: 270 razy
- Pomógł: 34 razy
Własności liczb całkowitych-równania.
Do tego doszedłem. A teraz próbuje zamienić to na iloczyn, nie mam na tę chwilę pomysłu.Chewbacca97 pisze:Rozpisz sobie \(\displaystyle{ \left( y^2-x^2\right) =\left( y+x\right) \left( y-x\right)}\) i dalej spróbuj całość przedstawić w postaci iloczynu.
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
Własności liczb całkowitych-równania.
Wystarczy, że z \(\displaystyle{ y^2+xy}\) wyciągniesz sobie igreka przed nawias. Co zostało w nawiasie? Co możesz teraz zrobić?
- pawlo392
- Użytkownik
- Posty: 1085
- Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło/Kraków
- Podziękował: 270 razy
- Pomógł: 34 razy
Własności liczb całkowitych-równania.
No tak, wyciągam wspólny nawias na początek. Że tego nie zobaczyłem..Chewbacca97 pisze:Wystarczy, że z \(\displaystyle{ y^2+xy}\) wyciągniesz sobie igreka przed nawias. Co zostało w nawiasie? Co możesz teraz zrobić?