Znajdź trzy ostatnie cyfry liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 9 mar 2011, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 21 razy
Znajdź trzy ostatnie cyfry liczby
Mógłby ktoś sprawdzić? Mam kilka wątpliwości, co do tego zadania.
Znajdź trzy ostatnie cyfry liczby \(\displaystyle{ 3^{14404}}\)
\(\displaystyle{ NWD(3,14404)=1}\)
Należy znaleźć resztę z dzielenia liczby \(\displaystyle{ 3^{14404}}\) przez \(\displaystyle{ 1000}\)
\(\displaystyle{ \partial (1000)= \partial(2^{3}5^{3})= \partial (2^{3}) \partial (5^{3})=2^{2}(2-1)5^{2}(5-1)=400}\)
Zatem
\(\displaystyle{ 3^{14404}=3^{400 \cdot 36+4}=(3^{400})^{36}3^{4}\equiv 3^{4}\pmod{1000}}\), bo \(\displaystyle{ 3^{400}\equiv 1\pmod{1000}}\) na podstawie twierdzenia Eulera.
Ponieważ \(\displaystyle{ 3^{4}=81}\), więc trzy ostatnie cyfry liczby \(\displaystyle{ 3^{14404}}\) to \(\displaystyle{ 081}\)
Odp. \(\displaystyle{ 081}\)
Znajdź trzy ostatnie cyfry liczby \(\displaystyle{ 3^{14404}}\)
\(\displaystyle{ NWD(3,14404)=1}\)
Należy znaleźć resztę z dzielenia liczby \(\displaystyle{ 3^{14404}}\) przez \(\displaystyle{ 1000}\)
\(\displaystyle{ \partial (1000)= \partial(2^{3}5^{3})= \partial (2^{3}) \partial (5^{3})=2^{2}(2-1)5^{2}(5-1)=400}\)
Zatem
\(\displaystyle{ 3^{14404}=3^{400 \cdot 36+4}=(3^{400})^{36}3^{4}\equiv 3^{4}\pmod{1000}}\), bo \(\displaystyle{ 3^{400}\equiv 1\pmod{1000}}\) na podstawie twierdzenia Eulera.
Ponieważ \(\displaystyle{ 3^{4}=81}\), więc trzy ostatnie cyfry liczby \(\displaystyle{ 3^{14404}}\) to \(\displaystyle{ 081}\)
Odp. \(\displaystyle{ 081}\)
Ostatnio zmieniony 31 sie 2015, o 16:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \pmod.
Powód: Poprawa wiadomości: \pmod.
- Michalinho
- Użytkownik
- Posty: 495
- Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 104 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 9 mar 2011, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 21 razy
Znajdź trzy ostatnie cyfry liczby
Dziękuję, ale mam jeszcze kilka pytań:
NWD wykładnika i potęgi tej liczby musi być równe jeden?
Używam liczby 1000, bo mam znaleźć 3 ostatnie cyfry? W przypadku 2 ostatnich cyfr mam użyć 100, a w przypadku 5 ostatni cyfr 100000?
NWD wykładnika i potęgi tej liczby musi być równe jeden?
Używam liczby 1000, bo mam znaleźć 3 ostatnie cyfry? W przypadku 2 ostatnich cyfr mam użyć 100, a w przypadku 5 ostatni cyfr 100000?
- Michalinho
- Użytkownik
- Posty: 495
- Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 104 razy
Znajdź trzy ostatnie cyfry liczby
Twierdzenie Eulera mówi, że jeśli \(\displaystyle{ a\perp m}\), to \(\displaystyle{ a^{\phi(m)}\equiv 1 \text{ mod m}}\).
Odpowiadając na drugie pytanie, tak.
Odpowiadając na drugie pytanie, tak.
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 9 mar 2011, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 21 razy
Znajdź trzy ostatnie cyfry liczby
Jak rozwiązać takie zadanie:
Znajdź trzy ostatnie cyfry liczby \(\displaystyle{ 2^{14404}}\)
Nie mogę go robić tamtym schematem, bo \(\displaystyle{ NWD(2,14404) \neq 1}\)
Znajdź trzy ostatnie cyfry liczby \(\displaystyle{ 2^{14404}}\)
Nie mogę go robić tamtym schematem, bo \(\displaystyle{ NWD(2,14404) \neq 1}\)
- Michalinho
- Użytkownik
- Posty: 495
- Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 104 razy
Znajdź trzy ostatnie cyfry liczby
Nie \(\displaystyle{ (2,14404)}\), a \(\displaystyle{ (2,1000)}\).
Ostatnio zmieniony 31 sie 2015, o 13:13 przez Michalinho, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 9 mar 2011, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 21 razy
Znajdź trzy ostatnie cyfry liczby
Czyli w zadaniu wyżej powinno być na początku
\(\displaystyle{ NWD(3,1000)=1}\)
zamiast
\(\displaystyle{ NWD(3,14404)=1}\)
?
\(\displaystyle{ NWD(3,1000)=1}\)
zamiast
\(\displaystyle{ NWD(3,14404)=1}\)
?
- Michalinho
- Użytkownik
- Posty: 495
- Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 104 razy
Znajdź trzy ostatnie cyfry liczby
Tak.
Wydaje się dobrze:
\(\displaystyle{ 2^{14404}=1000k+r; k,r\in N, 0\le r<1000}\).
Stąd \(\displaystyle{ 8| r\Rightarrow r=8r_2, r_2\in N\wedge 0\le r_2<125}\) oraz:
\(\displaystyle{ 2^{14401}=125k+r_2\Rightarrow 2^{14401}\equiv r_2 \text{ mod 125}}\).
Z twierdzenia Eulera:
\(\displaystyle{ 2^{\phi(125)}\equiv 1 \text{ mod 125}\Rightarrow 2^{100}\equiv 1\text{ mod 125}}\).
\(\displaystyle{ 2^{14401}\equiv 2\cdot 2^{100\cdot 144}\equiv 2\text{ mod 125}}\), a więc \(\displaystyle{ r_2\equiv 2\text{ mod 125}\Rightarrow r_2=2\Rightarrow r=16}\).
Czyli ostatnie trzy cyfry to \(\displaystyle{ 016}\).
EDIT:
Sprawdziłem w Wolframie, że dobrze .
Wydaje się dobrze:
\(\displaystyle{ 2^{14404}=1000k+r; k,r\in N, 0\le r<1000}\).
Stąd \(\displaystyle{ 8| r\Rightarrow r=8r_2, r_2\in N\wedge 0\le r_2<125}\) oraz:
\(\displaystyle{ 2^{14401}=125k+r_2\Rightarrow 2^{14401}\equiv r_2 \text{ mod 125}}\).
Z twierdzenia Eulera:
\(\displaystyle{ 2^{\phi(125)}\equiv 1 \text{ mod 125}\Rightarrow 2^{100}\equiv 1\text{ mod 125}}\).
\(\displaystyle{ 2^{14401}\equiv 2\cdot 2^{100\cdot 144}\equiv 2\text{ mod 125}}\), a więc \(\displaystyle{ r_2\equiv 2\text{ mod 125}\Rightarrow r_2=2\Rightarrow r=16}\).
Czyli ostatnie trzy cyfry to \(\displaystyle{ 016}\).
EDIT:
Sprawdziłem w Wolframie, że dobrze .
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 9 mar 2011, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 21 razy
Znajdź trzy ostatnie cyfry liczby
Dzięki, ale wiele z tego nie rozumiem. Czy nie dałoby się tego zrobić analogicznie do tego, jak ja w pierwszym poście? Jakoś z rozbiciem na dwa przypadki z modulo(?).
- Michalinho
- Użytkownik
- Posty: 495
- Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 104 razy
Znajdź trzy ostatnie cyfry liczby
A czego nie rozumiesz? Od tego jest forum, więc pytaj
Nie da się rozbić na przypadki z modulo, bo tu jest jeden przypadek.
Nie da się rozbić na przypadki z modulo, bo tu jest jeden przypadek.
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 9 mar 2011, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 21 razy
Znajdź trzy ostatnie cyfry liczby
Robisz innym schematem niż ja w pierwszym poście, a dopiero co go ogarnąłem.
Ale jeśli się nie da Eulerem, to spróbuję zrozumieć twój sposób.
Skąd się nagle wzięły 8 i 125 w drugiej linijce?
Wyżej masz \(\displaystyle{ 0 \le r <1000}\)
Tak więc r może wynosić np. 3 i wtedy to co niżej nie jest prawdą. Skąd się wzięła ta 8, a skąd 125?
Ale jeśli się nie da Eulerem, to spróbuję zrozumieć twój sposób.
Skąd się nagle wzięły 8 i 125 w drugiej linijce?
Wyżej masz \(\displaystyle{ 0 \le r <1000}\)
Tak więc r może wynosić np. 3 i wtedy to co niżej nie jest prawdą. Skąd się wzięła ta 8, a skąd 125?
-
- Użytkownik
- Posty: 403
- Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: London ChinaTown
- Podziękował: 151 razy
- Pomógł: 4 razy
Znajdź trzy ostatnie cyfry liczby
\(\displaystyle{ 8}\), bo \(\displaystyle{ 1000}\) i potęga \(\displaystyle{ 2}\) dzielą się przez \(\displaystyle{ 8}\), a reszta nie, w \(\displaystyle{ 2^{14401}=125k + r_{2}}\) jak podzielić przez \(\displaystyle{ 125}\) to \(\displaystyle{ 125k}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ 125}\), a przez to składnik \(\displaystyle{ 125k}\) nie wpływa na to, jaką resztę daje prawa strona przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ 125}\), dlatego \(\displaystyle{ r_{2}}\) i potęga \(\displaystyle{ 2}\) dają taką samą resztę przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ 125}\).Miralem pisze:Robisz innym schematem niż ja w pierwszym poście, a dopiero co go ogarnąłem.
Ale jeśli się nie da Eulerem, to spróbuję zrozumieć twój sposób.
Skąd się nagle wzięły 8 i 125 w drugiej linijce?
Wyżej masz \(\displaystyle{ 0 \le r <1000}\)
Tak więc r może wynosić np. 3 i wtedy to co niżej nie jest prawdą. Skąd się wzięła ta 8, a skąd 125?
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 9 mar 2011, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 21 razy
Znajdź trzy ostatnie cyfry liczby
Ale to jest jeden przypadek. Gdy będę miał podstawę 3 albo 121, to już wtedy nie będę mógł się do tego stosować. Występujący w pierwszym poście sposób z metodą Eulera jest uniwersalny i można go stosować dla każdej podstawy. Czy nie ma czegoś podobnego ale dla liczb niewzględnie pierwszych?
- Michalinho
- Użytkownik
- Posty: 495
- Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 104 razy
Znajdź trzy ostatnie cyfry liczby
Jak widać, sposób nie jest uniwersalny, bo gdy zamiast \(\displaystyle{ 3}\) pojawi się liczba parzysta lub podzielna przez \(\displaystyle{ 5}\) to już nie można go zastosować.
Tak więc dla wszystkich oprócz dwóch powyższych stosujesz ten schemat, który znasz, a do tych dwóch przypadków swój schemat poprzedzasz podzieleniem przez najwyższe potęgi \(\displaystyle{ 2}\) oraz \(\displaystyle{ 5}\), jakie dzielą jednocześnie \(\displaystyle{ 10^k}\) i twoją podstawę.
Po tej operacji będziesz mógł zastosować twierdzenie Eulera, bo wtedy uzyskane liczby będą względnie pierwsze. Uzyskane ostatnie cyfry mnożysz przez te najwyższe potęgi \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 5}\) z poprzedniego etapu i masz odpowiedź.
Nie widzę innego sposobu, więc radze się nauczyć.
Tak więc dla wszystkich oprócz dwóch powyższych stosujesz ten schemat, który znasz, a do tych dwóch przypadków swój schemat poprzedzasz podzieleniem przez najwyższe potęgi \(\displaystyle{ 2}\) oraz \(\displaystyle{ 5}\), jakie dzielą jednocześnie \(\displaystyle{ 10^k}\) i twoją podstawę.
Po tej operacji będziesz mógł zastosować twierdzenie Eulera, bo wtedy uzyskane liczby będą względnie pierwsze. Uzyskane ostatnie cyfry mnożysz przez te najwyższe potęgi \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 5}\) z poprzedniego etapu i masz odpowiedź.
Nie widzę innego sposobu, więc radze się nauczyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 9 mar 2011, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 21 razy
Znajdź trzy ostatnie cyfry liczby
Ok, a co w przypadku tego przykładu?
Znajdź dwie ostatnie cyfry liczby \(\displaystyle{ 2122^{482}}\)
Nie wiemy ile wynosi \(\displaystyle{ 2122^{482}}\), więc nie możemy sprawdzić czy dzieli się przez tę samą liczbę, co \(\displaystyle{ 100}\). Przecież nie mogę podzielić \(\displaystyle{ 2122^{482}}\) przez np. \(\displaystyle{ 4}\), bo musiałbym najpierw pozbyć się potęgi...
Znajdź dwie ostatnie cyfry liczby \(\displaystyle{ 2122^{482}}\)
Nie wiemy ile wynosi \(\displaystyle{ 2122^{482}}\), więc nie możemy sprawdzić czy dzieli się przez tę samą liczbę, co \(\displaystyle{ 100}\). Przecież nie mogę podzielić \(\displaystyle{ 2122^{482}}\) przez np. \(\displaystyle{ 4}\), bo musiałbym najpierw pozbyć się potęgi...