Suma kwadratów cech

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11373
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Suma kwadratów cech

Post autor: mol_ksiazkowy »

Dla jakich \(\displaystyle{ x_1 >x_2 >x_3 >x_4 >x_5 >0}\),
gdzie \(\displaystyle{ x_j \in N}\)
\(\displaystyle{ \lfloor \frac{x_1+x_2}{3} \rfloor ^2 + \lfloor \frac{x_2+x_3}{3} \rfloor ^2 + \lfloor \frac{x_3+x_4}{3} \rfloor ^2 + \lfloor \frac{x_4+x_5}{3} \rfloor ^2 =38}\)
?
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Suma kwadratów cech

Post autor: Medea 2 »

Wskazówka: jedyne rozbicia \(\displaystyle{ 38}\) na cztery kwadraty to \(\displaystyle{ 0 + 1 + 1 + 36}\), \(\displaystyle{ 0 + 4 + 9 + 25}\), \(\displaystyle{ 4 + 9 + 9 + 16}\).
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ