Przechodniość NWD

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Matiks21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 562
Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 98 razy

Przechodniość NWD

Post autor: Matiks21 »

Witam, mógłby mi ktoś pomóc z podpowiedzią albo kontrprzykładem do następującego dowodu hipotezy:

Jezeli \(\displaystyle{ NWD(a,b)=NWD(b,c)=d}\) to \(\displaystyle{ NWD(a,c)=d}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Przechodniość NWD

Post autor: Nakahed90 »

Wystarczy wziąć \(\displaystyle{ b<a=c>1}\), więc np. \(\displaystyle{ b=1}\) oraz \(\displaystyle{ a=c=2}\).
Matiks21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 562
Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 98 razy

Przechodniość NWD

Post autor: Matiks21 »

nie pomyślałem że można wziąć te same liczby...chyba pora odpocząć

Dla ciekawych mam 3 rózne liczby

a=110, b=65,c=70
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Przechodniość NWD

Post autor: Medea 2 »

Najmniejszy kontrprzykład "w Twoim stylu" to \(\displaystyle{ (a,b,c) = (2,3,4)}\), nie musiałeś szukać tak daleko
ODPOWIEDZ