równość z cechą
- rochaj
- Użytkownik
- Posty: 411
- Rejestracja: 3 lip 2012, o 23:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: komp
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 2 razy
równość z cechą
Udowodnij, że dla dowolnego \(\displaystyle{ n \ge 1}\) zachodzi równość \(\displaystyle{ \left [ \sqrt{n-1}+ \sqrt{n+1} \right] = \left[ \sqrt{4n-1} \right]}\).
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
równość z cechą
\(\displaystyle{ \left [ \sqrt{n-1}+ \sqrt{n} \right] = \left[ \sqrt{4n-1} \right]}\) to gdyż \(\displaystyle{ 4n-3 < (\sqrt{n-1} + \sqrt{n})^2 < 4n- 1}\)
jak i:
\(\displaystyle{ \left [ \sqrt{n-1}+ \sqrt{n} \right] = \left [ \sqrt{n-1}+ \sqrt{n+1} \right]}\)
jak i:
\(\displaystyle{ \left [ \sqrt{n-1}+ \sqrt{n} \right] = \left [ \sqrt{n-1}+ \sqrt{n+1} \right]}\)